Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 01. 2020. 06:26 >> 16:40
8

VUJOVIĆ

Iz Srbije stiže propaganda, a ne novinarstvo

Sve ono što se posljednjih dana dešava i objavljuje u srpskim medijima dio je kampanje koja je počela prije godinu, a koja je kulminirala kada je usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kazao je izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

“To nema previše veze sa novinarstvom to je kampanja usmjerena protiv jedne države i naroda, kojom se želi destabilizovati Crna Gora to ne bih nazavo novinarstvom nego propagandom”, saopštio je Vujović u emisiji “Zumiranje” na TVCG.

On je naveo da AEM još čeka odgovor Agenciji za elektronske medije Srbije po prijavi zbog izvještavanja više medija iz te države.

Dugogodišnja urednica Prvog programa TVCG Marina Vuković kaže da su posljednja dešavanja “zona sumraka u koju su pokušali da nas uvedu neki mediji izvan Crne Gore, ali i neki koji rade u našoj državi”.

Ona je navela primjer jednog tabloida iz Srbije, koji je imao 360 naslovnih strana sa preko 300 lažnih vijesti.

“Protiv toga ja ne znam lijek”, navela je Vuković i dodala da se takve lažne vijesti brzo šire društvenim mrežama.

Vuković je istakla da novinar mora da čuva sve druge od sebe i on mora da zna šta znači javno izrečena riječ.

“Novinari su ti koji moraju da budu čuvari demokratije u jednom društvu”, navela je Vuković.

Prelević: Hapšenja novinara loša poruka

Za urednika u Dnevnim novinama Milija Prelevića uloga novinara je i da prepozna lažnu vijest i da građanima objasni kako da prepoznaju lažnu vijest.

On je naveo i da je loše za jednu državu da novinari budu hapšeni. “Mislim da je bilo pretjerivanja u hapšenju”, kazao je Prelević i dodao da to ostavlja mrlju na državu.

Vujović je odgovorio da je i rat 90-ih počeo objavljivanjem lažnih vijesti. “Postojao je interes da se utvrdi ko je ubacio te informacije u Crnu Goru”, kazao je Vujović, sa čim se i Prelević saglasio.

Marina Vuković se nada da su hapšenja izuzeta i da se neće ponavljati.

Vuković: Uloga javnog servisa je da osujeti kvazi novinarstvo

Vuković je navela i da je potrebno imati registar novinara. “Mi ne možemo tek tako svakoga da nazovemo novinarom”, kazala je Vuković i dodala da se danas ne može sjetiti novinarskog autoriteta koji bi nas okupio.

“Povjerenje je nestalo”, poručila je Vuković i dodala da postoje i neki koji misle da time što su kolumnisti mogu da vrijeđaju.

“To nije novinarstvo to je mržnja”, navela je Vuković i poručila da je važno prepoznati prefesionalne medije i one koji to nijesu. “Uloga javnog servisa jeste da osujeti kvazi novinarstvo”, zaključila je Vuković.

Prelević ističe da novinarstvo nikada nije bilo teže značajnije i nikad neobjektivnije. “Nikad do sada nije bio alarm da se nešto čini za prava novinara i položaj u ovom društvu”, naveo je Prelević.

On kaže da kod nas laž vrlo lako postaje vijest, jer je imamo na internetu. “Mi novinari treba da sačuvamo sebe da bi sačuvali druge”, kazao je Prelević i dodao da urednici imaju veliku odgovornost.

Ružić: Sloboda medija preduslov etičkog novinarstva

Profesorica na FPN u Podgorici Nataša Ružić kaže da mediji rade u veoma teškim ekonomskim uslovima, a sa druge strane važan faktor je razvoj tehnologije.

“To su dva faktora koja su se posebno odrazila na profesionalne i etičke standarde”, kaže Ružić.

Ružić navodi da je sloboda medija osnovni preduslov za poštovanje etičkih normi.

“Moramo imati novinare koji će raditi u takvim uslovima u kojim im urednik neće promijeniti naslov”, navodi Ružić i dodaje da je problem i kada mladi novinari dolaze do pozicija kojim nijesu dorasli.

Ona je navela i da brzina ne može biti opravdanje za sve. “Treba imati u vidu da se bavite vrlo odgovornim poslom i da zajedno sa pravima i moći ide i odgovornost”, kazala je Ružić.

Vujović je naveo i da se stvara novi svijet medija koji ima svoje izazove i niko ne zna do čega će to da dovede.

“Važno je da sloboda novinarstva ne ugrozi nekoga drugog”, kazao je Vujović. Navodi da je to pitanje danas više nego ikada izraženo.

“Pogotovo kada su se pojavili internet mediji, cijela planeta se o jadu zabavila kako da izreguliše slobodi izražavanja na internetu”, kaže Vujović.  

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније