Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

23. 01. 2020. 12:19   >>  12:19

IZVJEŠTAJ TRANSPARENSI INTERNACIONAL

CG među boljima na Balkanu po indeksu percepcije korupcije

Prema novom izvještaju Transperensi internašenela o indexu percepcije korupcije, Crna Gora je na 66 mjestu od 180 zemalja i ima indeks 45, kao i prošle godine. Ona je među boljima na Balkanu, odnosno jedino bolji indeks, 47, ima Hrvatska.

Srbija ima isti Indeks percepcije korupcije (CPI) kao i 2018. godine i nalazi se na 91. od 180 mjesta, sa indeksom korupcije 39.

Kako se navodi u izvještaju, od zemalja u regionu, Srbija je bolja od Sjeverne Makedonije i Albanije koje imaju indeks 35 i Bosne i Hercegovine i Kosova, sa indeksom 36.

Indeks percepcije korupcije rangira 180 zemalja i teritorija prema percepciji stepena korupcije u javnom sektoru, na osnovu 13 procjena eksperata i anketa među rukovodiocima preduzeća.

Zemlje se ocjenjuju ocjenama od 0 do 100, pri čemu nula označava najviši nivo korupcije, a 100 najmanji.

"Više od dvije trećine zemalja svijeta, među kojima mnoge spadaju među najnaprednije ekonomije, prema Indeksu percepcije korupcije, stagniraju ili pokazuju znake nazadovanja u naporima za borbu protiv korupcije", ističe Transparensi internešnel.

Više od dvije trećina zemalja ostvarilo je rezultat ispod 50, a prosječna ocjena je 43.

Prvo mjesto na listi zauzimaju Danska i Novi Zeland sa 87 indeksnih poena, a prate ih – Finska sa 86 i Singapur, Švedska i Švajcarska sa 85.

Na dnu liste su Somalija, Južni Sudan i Sirija sa 9, 12, odnosno 13 indeksnih poena.

Za zemlje iz G7 rezultat je niži nego prethodne godine – Kanada je smanjila CPI za četiri poena, Francuska i Velika Britanija za tri, a SAD za dva.

Njemačka i Japan su stagnirali, a Italija je napredovala za jedan poen.

Zemlje sa prosječnim indeksom 70 su one u kojima se sistematski primenjuju obimne kampanje finansijske regulacije, dok zemlje u kojima je taj proces mali ili nepostojeći imaju prosječan indeks od 34 ili 35 poena.

Od 2012. godine, CPI su značajno popravile samo 22 zemlje, među kojima su – Estonija, Grčka i Gvajana, dok je 21 zemlja značajno nazadovala, uključujući Australiju, Kanadu i Nikaragvu.

Predsjednik Transparensi internešnela Delija Fereira Rubio, rekla je da nezadovoljstvo zbog korupcije vlasti i nedostatak povjerenja u institucije govore o potrebi većeg političkog integriteta i da vlade moraju hitno da se pozabave uticajem velikih količina novca na politički sistem.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније