Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

22. 01. 2020. 23:33   >>  23:33

EPCG

Predviđena izrada i isporuka pet transformatora HE Perućica

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i konzorcijuma Končar DST i Electro team, potpisali su danas ugovor vrijedan 2,25 miliona eura, kojim je u hidroelektrani (HE) Perućica predviđena izrada i isporuka pet transformatora i nabavka rezervnih djelova i specijalnih alata.

Ugovor su potpisali izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić, i predstavnik prvorangiranog konzorcijuma, Ivan Klapan.

Direktor HE Perućica, Dragan Čizmović, kazao je da je aktuelna kapitalna rekonstrukcija svih sedam generatora u HE Perućica, od kojih su tokom prethodne dvije godine revitalizovane četvrta, peta i sedma mašina.

On je podsjetio da su na javni tender za zamjenu blok transformatora na prvih pet mašina, krajem prošle godine, pristigle tri ponude, a da je kao najbolja izabrana zajednička ponuda konzorcijuma Končar DST i Electro team.

„Ugovorom je predviđena izrada i isporuka pet trofaznih, dvonamotajnih, uljnih blok transformatora, fabrička ispitivanja, nabavka i isporuka rezervnih djelova i specijalnih alata, demontaža postojećih blok transformatora i montaža novih, kao i puštanje u pogon“, rekao je Čizmović.

Prema njegovim riječima, ugovor će biti realizovan do 2022. godine. Predviđeno je da ove godine Končar isporuči i ugradi dva transformatora, naredne godine dva i 2022. jedan transformator.

„Ne sumnjam da će ovo Končar uspješno završiti, imajući u vidu prethodna iskustva sa tom firmom u poslednjih 50-ak godina. Postojeći transformatori u HE Perućica rade 60 godina bez ikakvih problema i smetnji“, naveo je Čizmović.

On je saopštio da je siguran da će HE Perućica, sa današnjim i ugovorom je ranije potpisan sa ATB-om i Končarom, moći da radi narednih 20 ili 30 godina u normalnom pogonu i da će sve funkcionisati kako treba.

Klapan je kazao da je to što je Končar napravio prije 60 godina doprinijelo njihovoj želji da se prijave na tender.

„Proizvodnja primarne opreme, odnosno transformatora - to je naš posao. Mi to ozbiljno radimo. Naši inženjerski i proizvodni kapaciteti su na tom nivou da nema sumnje da će sve biti onako kako je u ugovoru“, smatra Klapan.

Noveljić je podsjetio da HE Perućica ove godine obilježava 60 godina postojanja.

„Zadovoljan samo što smo dobili Končar da realizuje ovaj projekat, imajući u vidu prethodno iskustvo koje smo imali sa tom firmom. Zamolio bih vas da budete na visini svoje reputacije, da ispoštujemo rokove iz ugovora, da obezbijedimo nesmetanu proizvodnju“, kazao je Noveljić.

Investicije u najstariju veliku elektranu u sistemu EPCG, HE Perućica, planirane su na nivou od oko 60 miliona EUR. Tu se podrazumijevaju i dodatni kapaciteti, ugradnja osmog agregata, kojim će se dobiti novih oko 60 megavata (MW) instalisane snage, bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

EPCG je krajem prošle godine potpisala kreditni aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW), vrijedan 33 miliona EUR, neophodnih za realizaciju druge faze modernizacije i revitalizacije naše najstarije velike elektrane. Tokom ove godine očekuju se i pregovori sa KfW o novom aranžmanu, vrijednom 23 miliona EUR, koji će biti iskorišćeni za ugradnju osmog agregata u HE Perućica.

Ugovorom koji je danas potpisan, kako se navodi, planirano je da se u vrijeme redovnog godišnjeg remonta zamijene prva dva blok transformatora, a preostala tri u skladu sa predviđenom dinamikom, zaključno sa 2022. godinom.

Ovaj dio projekta podrazumijeva i zamjenu uljne kade na transformatorima i izradu centralne jame. U toku je revizija Idejnog projekta za taj dio posla, nakon čega će se krenuti u obezbjeđivanje građevinske dozvole za izgradnju centralne jame, dok će se uljne kade mijenjati uporedo sa blok transformatorima.

Istovremeno, sa zamjenom blok transformatora, biće odrađena prenamjena postojećih kada u uljne kade i biće izgrađena centralna uljna jama.

Na osnovu redovnog projekta, objavljen je javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, kao i eksterni nadzor nad radovima. Otvaranje ponuda planirano je za 30. januar, a izvođenje radova uporedo sa radovima na zamjeni transformatora.

U vrijeme redovnog godišnjeg remonta hidroelektrane, ove godine, predstoji revitalizacija treće i šeste mašine, a naredne godine biće izveden i kapitalni remont prvog i drugog agregata kako bi se ti poslovi sinhronizovali sa radovima u okviru druge faze modernizacije HE Perućice i izbjegli nepotrebni zastoji u radu tog energetskog objekta.

Jedan od važnijih poslova na revitalizaciji proizvodnih kapaciteta HE Perućica odnosi se i na rekontrukciju pet malih hidroelektrana, koje posluju u njenom sastavu.

EPCG obilježiće 110. godišnjicu rada u jeku velikog investicionog zamaha.

Ulaganjem više od 170 miliona EUR u okviru petogodišnjeg investicionog plana, čija realizacija je počela prošle godine, povećaće se instalisana snaga postojećih energetskih objekata, kao i izgraditi novi proizvodni kapaciteti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније