Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

18. 01. 2020. 10:35 >> 10:37

KONKURS UCG

Za učešće u programima Horizont 2020 i COST 20.000 eura

Zbog velikog interesovanja rok za podnošenje prijava na Konkurs za podsticanje učešća u programima Horizont 2020 i COST, produžen je do 28. februara 2020. godine. Programi daju priliku da se naši studenti i profesori uključe u evropske timove koji rade na važnim inovativnim naučnim projektima.

Na jučerašnjem Info danu u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, zainteresovani su se mogli bolje upoznati sa uslovima i detaljima prijavljivanja.

Kako je navela Milena Milonjić, načelnica Direkcije za EU Okvirne programe za istraživanje i inovacije, za projekte u trajanju od dvije godine (2020. i 2021.), Ministarstvo nauke će nosiocu projekta odobriti iznos do 20.000 eura (za obje istraživačke godine), što može iznositi do 100 odsto predviđenih troškova. 

"Projektima koji budu podržani putem ovog Konkursa, omogućiće se realizacija istraživanja na teme iz tekućih Horizont 2020 ili COST projekata. Uslov za apliciranje za sredstva je da postoji identifikovan projekat u koji se tim želi uključiti i početno odobrenje koordinatora tog projekta za pridruživanje tima iz Crne Gore evropskom timu", pojasnila je Milović.

Kako se navodi u saopštenju UCG, predstavljene su platforme na kojima se mogu pronaći svi potrebnoi podaci o tekućim projektima.
 
V.d. generalne direktorice Direktorata za inovacije i tehnološki razvoj Branka Žižić, kazala je da je glavni cilj konkursa povećanje učešća u programima Horizont 2020 i COST, ali i proširivanje i produbljivanje saradnje i u drugim međunarodnim programima u oblasti nauke i inovacija. U tom smislu, akcenat ovog Konkursa je proširivanje istraživačkih i inovativnih mreža i kontakata novim partnerstvima, kao i pokretanje istih ili sličnih istraživanja na nacionalnom nivou koje su aktuelne u EU. 

Kako se objašnjava, na Konkurs se mogu prijaviti i timovi koji su se već pridružili nekom od tekućih Horizont 2020 ili COST projekata koji traju do 2022. godine ili duže.
 
"Sami projekti treba da omoguće: brže usvajanje prioritetnih oblasti istraživanja koja su definisana na evropskom nivou, pokretanje sličnih istraživanja na nacionalnom nivou i brže povezivanje sa relevantnim akterima u Evropi, te uključivanje mladih istraživača u perspektivne oblasti istraživanja", ističe se u saopštenju.
 
 
 
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније