Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.B. ]

16. 01. 2020. 17:35 >> 22:49
69

PROTEST ZBOG ZAKONA

Molebani i litije u nekoliko gradova

U više crnogorskih gradova i večeras su se održali molebani i litije u znak protesta nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja večeras je održan moleban Presvetoj Bogorodici. Nakon molebana, litiju podgoričim ulicama predvodio Ilarion Lupulović, iguman kosovsko-metohijskog manastira Draganac.

Sajt Mitropolije prenosi da su vjernici sa Police i Dapsića krenuli u molitveni hod ka Beranama, gdje su se priključili skupu kod manastira Đurđevi stupovi.

Litiju prema manastiru Đurđevi stupovi predvodio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Bjelopoljci su bili u litiji od crkve Svetih apostola Petra i Pavla do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Vjernici su se okupili i u Tivtu, a litiju je predvodio mitropolit Amfilohije.

On je, nakon molebana, još jednom pozvao na povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Tražili smo i od Vlade i od Skupštine da ne čine to bezakonje, jer je to zasnivanje Crne Gore na duhu bogoubistva i bratoubistva. Čak se ni bezbožnici poslije Drugog svjetskog rata nisu usudili da ovo čine, čime se unižavaju svi koji vjeruju. I vidi se ovih dana da je ogromna većina naroda protiv tog bezakonja. Narod poziva ovu vlast, koja kaže da je narodna, da se ukloni ovaj anticrkveni i antinarodni zakon. Ako posluša narod – potvrdiće da je narodna vlast. Ako insistira na bezakonju – ja kao Mitropolit kažem: Dolje bezakona vlada! Ako je narodna – neka to potvrdi! U suprotnom – neka se skine sa narodne grbače", kazao je Amfilohije.

Moleban i litija održavali su se i u Nikšiću.

U crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Spužu večeras je organizovan moleban, nakon kojeg je litija krenula do Zorske crkve. Vjernike je predvodio episkop dioklijski Metodije. 

Litije su se održavale i na Žabljaku, Mojkovcu, Herceg Novom, Baru, Plavu, Hercgeg Novom.

Molebani i litije nakon Božića organizuju se dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom, najavljeno je ranije.

Litije su počele nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u noći između 26. i 27. decembra.

Пратите нас на

Коментари69

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније