Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

14. 01. 2020. 11:55 >> 12:07
2

RAD FCKJ U 2019.

Čirgić: Odupiremo se vulgarizaciji filologije

Put razvoja montenegristike aktuelna uprava Fakulteta za crnogorski jezik i književnost vidi u proučavanju i afirmaciji sopstvene kulturne, književne i jezičke baštine bez nametnutih kompleksa niže vrijednosti, isključivo u skladu s naučnim saznanjima o toj baštini i bez osvrtanja na laičke stavove o njoj, ma čiji ti stavovi bili, kazao je dekan Adnan Čirgić.

On je, predstavljajući rezultate u 2019. godini, istakao da je u prethodnoj godini diplomiralo 13 studenata, dok je štampano  ili predato u štampu 15 naučnih monografija, knjiga i zbornika.

“Ono što me čini zadovoljnim nije toliko obim postignutih rezultata koliko činjenica da se FCJK ozbiljnošću svojih projekata odupire vulgarizaciji filologije i nauke uopšte koju nameću novi trendovi iz našega užeg i šireg okruženja, a koji su uveliko preplavili Crnu Goru. Tom se činjenicom može pohvaliti malo koja ustanova ovoga tipa u Crnoj Gori”, kazao je on.

Na sastanku profesora i saradnika u nastavi na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Čirgić je kazao da je nastavni proces cijele godine tekao je bez problema i planiranom dinamikom .

 “Napominjem da je još nekoliko knjiga u štampi, među njima i više godina pripremana knjiga akademika Vukića Pulevića Građa za fitonimiju Crne Gore koja će 2020. biti objavljena i predstavljena”, navodi se u izvještaju.

FCJK je i ove godine učestvovao u suizdavačkome projektu objavljivanja Nove luče.

“Časopis Lingua Montenegrina nastavio je kontinuitet izlaženja pa su objavljena dva broja (23. i 24), ljetnji i zimski”, napomenuo je dekan.

Pored međuinstitucionalnih sporazuma potpisan je i sporazum o saradnji s potomkom crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem.

Uspješno je realizovan I program sa Vladom Republike Slovenije.

“Nastavljena je i saradnja s Univerzitetom u Klagenfurtu gdje je na razmjeni tokom ljetnjega semestra boravila studentkinja Milica Marković. “

“Urađen je onlajn kurs crnogorskoga jezika u saradnji s Upravom za dijasporu iz Podgorice. Organizovana je Prva ljetnja škola crnogorskoga jezika i kulture za strane slaviste. Profesori i asistenti FCJK posjetili su veliki broj srednjih škola u Crnoj Gori kako bi maturantima predstavili djelatnost ustanove i privukli pažnju za upis studenata”, naglasio je Čirgić.

On je istakao da međunarodni naučni skup Cetinjski filološki dani II, predstavlja najznačajniji naučni skup koji je ne temu montenegristike ikad održan.

Na FCJK su 2019. godine održana ova gostujuća predavanja, a uspješno je realizovan veliki broj projekata.  

“Želim da naglasim da spisak aktivnosti djeluje impozantno u poređenju s poslovičnim neradom naših naučnih i kulturnih institucija. No ovaj spisak, ubijeđen sam, nije mjera mogućnosti i sposobnosti ovoga kolektiva, pa bih još srećniji bio kad bi (taj spisak) bio barem duplo obimniji”, kazao je Čirgić.

Očekuje da će 2020. biti plodotvornija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније