Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

12. 01. 2020. 23:38 >> 23:36

CDPR I CKCG

Saradnja na unapređenju zdravstvene kulture

Predstavnici Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) i Crvenog krsta Crne Gore (CKCG) potpisali su Memorandum o saradnji, sa ciljem intenziviranja zajedničkog djelovanja na preduzimanju mjera i aktivnosti kako bi se unaprijedila zdravstvena kultura i zdravi stilovi života.

Memorandum su potpisali sekretar CDPR-a Domagoj Žarković i Generalna sekretarka CKCG Jelena Dubak.

Kako je saopšteno iz CDPR-a, potpisnice Memoranduma će raditi na edukovanju stanovništva o malignim bolestima, podizanju nivoa svijesti građana o značaju preventivnih pregleda i važnosti očuvanja zdravlja, kako bi se doprinijelo unaprjeđenju zdravlja i prevenciji i smanjenju rizika od malignih oboljenja.

Žarković je kazao da se CDPR, kao potpisnik Memoranduma, saglasilo da poštujući domene svoje nadležnosti i misiju, jača međusobnu saradnju sa CKCG kroz preuzimanje zajedničkih aktivnosti u procesima i metodama unaprjeđenja zdravlja, prevenciji i smanjenju rizika od malignih oboljenja.

„Takođe smo saglasni da međusobnu saradnju razvijamo kroz osmišljavanje, planiranje i sprovođenje aktivnosti u pravcu ostvarivanja zajednički postavljenog cilja, i da zajednički apliciramo kod domaćih i međunarodnih partnera i donatora u cilju finansiranja projekata koji se odnose na unaprjeđenje zdravlja i preventivnoj borbi protiv malignih bolesti", naveo je Žarković.

Dubak je kazala da CKCG kontinuirano sprovodi brojne programe u okviru zdravstvene djelatnosti kojima se radi na prevenciji bolesti i promociji zdravih načina života, među različitim ciljnim grupama.

„Tako ćemo, sprovođenjem aktivnosti definisanih Memorandumom, unaprijediti i intenzivirati naše djelovanje u ovoj oblasti, što će, nadamo se, rezultirati boljem opštem zdravlju građana Crne Gore i njihovom usvajanju zdravih životnih navika“, rekla je Dubak.

Ključnu ulogu će, kako je navela, imati volonteri naših opštinskih organizacija CKCG, koji će širom Crne Gore sprovoditi informativno - edukativne aktivnosti, namijenjene kako njihovim vršnjacima, tako i drugim starosnim grupama.

Iz CDPR su kazali da će se zajedničke aktivnosti prvenstveno ogledati u organizaciji edukativnih radionica, predavanja, posebnih programa na temu sprječavanja i suzbijanja pušenja i štetnosti izlaganja duvanskom dimu, prekomjernom izlaganju suncu sa aspekta oboljenja od raka, kao i sličnim problemima vezanim za maligne bolesti.

„Saradnja podrazumijeva i izradu publikacija, studija, flajera sa ciljem unaprijeđenja znanja i pružanja informacija iz oblasti prevencije i smanjenja rizika od malignih oboljenja“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније