Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 01. 2020. 12:25 >> 12:24
4

LP TRAŽI

Trajno i potpuno zabraniti upotrebu pirotehnike

Liberalna partija (LP) iniciraće izmjene Zakona o eksplozivnim materijama, kojima će, kako su saopštili, tražiti potpunu zabranu upotrebe, pa samim tim i prodaje pojedinih vrsta pirotehničkih sredstava.

 

Iz partije Andrije Popovića pojašnjavaju da kao jedan od razloga za izmjene Zakona o eksplozivnim materijama ističu podatak da je tokom novogodišnjih praznika čak 15 pacijenata zadobilo povrede izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, dok je kod petoro djece došlo do trajnog invaliditeta.

"Djelovi šake ili čak cijele šake su u tim povredama amputirane. Takođe sem ovog razloga za izmjenu navedenog zakona ističemo i veliki broj žalbi građana na prekomjernu buku koju izazivaju prije svega petarde, ali i ostala pirotehnička sredstva koja su korišćenja u proteklih mjesec dana u svim gradovima Crne Gore", navode iz Liberalne partije (LP).

Ako se tome dodaju i posljedice koje mogu nastati, kako su istakli, dovoljno je razloga da iniciraju izmjenu zakona.

"Prijedlogom zakona će se tražiti zabrana upotrebe pirotehničkih sredstva razreda I, koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju zanemarljivu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, uključujući i pirotehnička sredstva namijenjena za upotrebu u prostorijama, zatim pirotehnička sredstva razreda II, koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju malu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, kao i pirotehnička sredstva razreda III, koja predstavljaju srednju opasnost, a namijenjena su za spoljašnju upotrebu na velikim otvorenim prostorima, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica i na kraju zabrana bi se odnosila i na pirotehnička sredstva razreda IV, koja predstavljaju veliku opasnost, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica", saopštila je LP.

Umjesto dosadašnje zabrane upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II u toku godine, od 16. januara do 19. decembra LP će tražiti potpunu i trajnu zabranu tokom cijele godine.

"Zabrana se neće odnositi na Javni vatromet koji će moći i nadalje da izvodi privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji ima dozvolu za vršenje djelatnosti javnih vatrometa i dozvolu za izvođenje javnog vatrometa", pojašnjavaju iz LP.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније