Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

06. 01. 2020. 09:45 >> 11:21
48

DRŽAVNI VRH

Možemo prevazići podjele, potrebno jedinstvo

Predsjednici države, Vlade i parlamenta, Milo Đukanović, Duško Marković i Ivan Brajović čestitali su Božić sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

 

U čestitki crnogorskog predsjednika navodi se da Božić proslavljamo u miru i blagostanju, "zahvaljujući multietničkom i multikonfesionalnom skladu koji smo očuvali kroz vjekove, na ponos i dobrobit svih naših građana".

"Univerzalne vrijednosti čovječanstva, suživot, čovjekoljublje i solidarnost, sadržane u hrišćanskom učenju, utkane su i u temelje moderne crnogorske države. Građanski i demokratski duh, neodvojivi dio identiteta crnogorskog društva, odnjegovan i u najizazovnijim vremenima našeg milenijumskog opstajanja, osnova je svih naših današnjih uspjeha", navodi se u čestitki Đukanovića.

Savremenu Crnu Goru, kako je rekao, karakteriše dinamičan ekonomski i demokratski razvoj i dobrosusjedska saradnja, na putu usvajanja evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

"Siguran sam da samo tolerancijom, boljim razumijevanjem i međusobnim uvažavanjem, možemo prevazilaziti podjele i razlike i oko nekih krucijalnih pitanja, na dobro svih naših građana i naše države Crne Gore. Neka nas na to podstiče i današnji praznik stvaranja i rađanja, koji vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti i svim ljudima dobre volje simbolizuje radosnije i bolje sjutra", ističe se u čestitki crnogorskog predsjednika.

Marković: Potrebno ujedinjenje podijeljenih pravoslavaca

Premijer Marković napominje da se naša zemalja razvija, da građani vide i prepoznaju prednosti stabilnosti i mira, te da je crnogorskom društvu sada najpotrebnije ujedinjenje podijeljenih pravoslavaca.

"Dok blagdanskim radostima dominiraju ljubav i praštanje, treba još jednom da se prisjetimo vrlina koje krase našu Crnu Goru, i da nastavimo da dajemo svoj doprinos tradicionalnoj slozi, zajedništvu i povjerenju, ne samo među konfesijama, već i unutar njih. Naša zemlja se danas razvija i izgrađuje po mjeri demokratskih i najrazvijenijih zemalja, a građani sve više prepoznaju prednosti stabilnosti i mira što nam je omogućilo ovakav razvojni zamah", poručio je premijer.

On je u čestitki povodom Božića poručio da Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je izazvao polemike, treba posmatrati kao novi početak suživota i povjerenja, a ne podjela.

"Nikako kao bilo čiji podvig, već onako kako mu pripada - kao pravni propis koji uklanja ne samo kulturno i vjersko, već i civilizacijsko ograničenje u kojem smo se zatekli. Da bismo svi, a posebno vjernici i građani na pravi način razumjeli aktuelni kontekst, najveću odgovornost nose oni sa najviše uticaja, bio on politički ili vjerski. Zbog toga je naša dužnost da učinimo sve da se u Crnoj Gori ujedinimo i nastavimo dalje jednim i zajedničkim putem. Moja Božićna želja jeste upravo ono što je danas crnogorskom društvu najpotrebnije: da ujedinimo podijeljeno pravoslavno biće, da braća idu zajedno u crkve, hramove i na molitve, da pokažemo da nema poželjnih vjernika, odnosno onih drugih i da hramovi nijesu tijesni ni za jednu nacionalnu ili građansku zajednicu. Vjerujući da zajednički možemo dostići ove ciljeve, još jednom svim pravoslavnim vjernicima i sveštenstvu čestitam najradosniji hrišćanski praznik", poručio je Marković.

Brajović: Razlike da ne dijele, već obogaćuju

U čestitki predsjednik parlamenta Brajović navodi da je uvjeren "da ćemo uspješnom realizacijom zacrtanih planova na najbolji način uticati na budućnost naših građana i države Crne Gore, na kvalitet života svakog pojedinca i društva u cjelini.

"Radićemo na ostvarivanju ciljeva jačanja demokratskog, institucionalnog, socijalnog, kulturnog kapaciteta naše zemlje - na daljoj realizaciji svih njenih potencijala. Afirmacijom najboljih evropskih vrijednosti, učinićemo pomake na svim poljima, čemu će Skupština Crne Gore svojom važnom ulogom, dati poseban doprinos", navodi se u čestitki Brajovića.

On je rekao da bi želio da "naredna decenija bude obilježena jačanjem međusobnog razumijevanja, povjerenja i izgradnjom partnerskog odnosa svih ljudi dobre volje".

"Neka nas razlike, ne dijele već obogaćuju", poručio je Brajović.

Пратите нас на

Коментари48

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније