Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

05. 01. 2020. 11:06   >>  11:04

MILOŠEVIĆ

Kvalitetne usluge u oblasti socijalne politike

JU Centar za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje je ustanova socijalne zaštite, koja nastoji pružiti efikasne i visoko-kvalitetne usluge u oblastima socijalne politike, koje su u funkciji podrške, kako korisnicima, tako i svim građanima na teritoriji Prijestonice, kaže za Radio Crne Gore direktor te ustanove Dejan Milošević.

On dodaje da stručni radnici Centra za socijalni rad na Cetinju godišnje donesu oko četiri hiljade rješenja i još oko hiljadu nalaza i mišljenja što,smatra, ukazuje na veliki obim posla te službe.

"Na nivou godine za korisnike prava materijalog obezbjeđenja porodice na Cetinju Vlada i Ministarstvo rada i socijalnog staranja obezbjeđuju 235 hiljada eura, za korisnike dodatka na tuđu njegu i pomoć 500 hiljada eura, za korisnike lične invalidnine na Cetinju obezbijeđeno je 207 hiljada eura,a za dječiji dodatak blizu 100 hiljada eura. Za naknadu za roditelje/staratelje lica koja su korisnici lične invalidnine izdvaja se 160 hiljada eura pa sve ovo pokazuje da se velika sredstava godišnje izdvajaju u oblasti socijalne i dječije zaštite u Prijestonici," navodi Milošević i napominje da je ovo samo dio izdavajanja.

Intenzivno se radi i sa žrtvama nasilja, a Milošević pojašnjava da su prošle godine imali jedan prijavljen slučaj nasilja u porodici.

"Međutim, u skladu sa Protokolom o postupanju, prevenciji i zaštiti nad ženama i nasilja u porodici koji je stupio na snagu 1.1.2019. godine, Centar za socijalni rad primio je 24 prijave nasilja u pordici od strane drugih instituacija i organizacija (Policije, Osnovnog državnog tužilaštva, Suda za prekršaje, NVO, drugih CSR).Dakle, u okviru ukupnih 25 registrovanih prijava nasilja u porodici u toku 2019. godine, bilo je 25 direktnih žrtvi (19 žena, 1 muškarac, 5 djece) i 4 indirektne žrtve (djeca kao svjedoci). Među najzastupljenijim oblicima nasilja koji su prijavljivani bili su: fizičko i psihičko nasilje.JU Centar za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje u svim slučajevim nasilja djeluje u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti i Protokolom o postupanju, prevenciji i zaštiti nad ženama i nasilja u porodici. S tim u vezi, stručni radnici CSR su evidentirali svaku prijavu naslija. Svaka žrtva je informisana o pravima iz domena socijalne i dječje zaštite. Svakoj žrtvi je pružena savjetodavna i psihološka pomoć, i u odnosu na njene potrebe, bezbjednost i sigurnost, procjenu rizika od ponovnog nasilja, omogućeni su adekvatni vidovi zaštite," istakao je Milošević i naveo da se poteškoće u pružanju pomoći žrtvama nasilja u porodici odnose se na nedostatak servisa za podršku u lokalnoj zajednici.

Direktor Centra za socijalni rad u Prijestonici osvrnuo se i na rad sa starijom populacijom koja se sprovodi Dnevnom boravaku za stare koji je rezultat zajedničkog djelovanja Ministarstva rada i socijalnog stranja, JU Centar za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje i Lokalne uprave.

"Osnivanjem Dnevnog boravka, kao jednog od socijalnih servisa, obezbijeđeno je, na lokalnom nivou zadovoljenje socio-ekonoskih potreba starih lica, sto je glavna aktivnost projekta. Dnevni boravak za stare je našim sugrađanima omogućio da žive što je moguće duže u sopstvenim domovima, što ujedno utiče na socijalizaciju i doprinosi da njihov životni vijek bude što ispunjeniji i duži.U dnevnom boravku za stare sada boravi 19 korisnika ,a njegov kapacitet je 20 pa smo veoma zadovoljni popunjenošću", kazao je Milošević koji je podsjetio i na projekat „Pomoć u kući“, u realizaciji Ministarstva rada i socijalnog staranja preko Centra za socijalni rad, a u saradnji sa UNDP-a, pruža kvalitetan sistem podrške starim licima na području Prijestonice Cetinje.

"Cilj projekta je poboljšanje kvaliteta života starih samohranih lica na gradskom području, što je i prepoznato kao prioritetno pitanje za unapređenje socijalne inkluzije u Prijestonici Cetinje kroz servis usluga koje podrazumijevaju njegu i pomoć u kući, kao i psiho-socijalnu podršku. U okviru pomenutog radno je angažovano 8 gerontodomaćića, a obuhvaćeno 80 korisnika. Ova vrsta usluge dodatno ojačava socijalnu i psihološku stabilnost starih lica na teritoriji našeg grada, poboljšava kvalitet interakcije i uključivanja u svakodnevne životne aktivnosti. Trudicemo se da doprinesemo uspješnoj realizaciji projekta, tako sto cemo raditi na empatičnosti i ažurnosti a, sve kako bi našim sugrađanima pomogli i uljepšali treće doba," rekao je Milošević.

On je istakao i da se na Cetinju sporovodi kampanja „Promocija hraniteljstva – Svako dijete treba porodicu“.

"U Prijestonici Cetinje trenutno postoji 11 hraniteljskih porodica u kojima je smješteno 16 djece. Samo dvije od ovih porodica su nesrodničke. Javna ustanova Centar za socijalni rad za Prijestonicu Cetinje je u okviru Dana otvorenih vrata ovih dana organizovala „Promociju hraniteljstva“ s posebnim akcentom na hraniteljstvo za djecu sa smetnjama u razvoju, odnosno hraniteljstvo uz intenzivnu ili dodatnu podršku. Tom prilikom su stručni radnici promovisali ovu vrstu usluge, na Dvorskom trgu, dijeljenjem flajera i propagandnog materijala, kao i informisanjem građanstva o načinu na koji se postaje hranitelj.Važno je istaći da uzroci brojnih nepoželjnih ponašanja i zaostalosti u razvoju djeteta leže u sredinskim faktorima. Dakle, ukoliko dijete nema obezbijeđeno stabilno porodično okruženje, već odrasta u ustanovi ili često mijenja porodicu ili staratelja koji zanemaruju njegove potrebe, remeti se proces uspostavljanja privrženosti i povjerenja između djeteta i odraslih osoba, a samim tim i osnova na kojoj se temelji njegov razvoj," zaključio je direktor Centra za socijalni rad na Cetinju Dejan Milošević.

M. Stanojević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније