Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

04. 01. 2020. 14:29   >>  14:21

ZAVOD ZA TRANSFUZIJU

CG se približava zlatnom standardu davalaštva krvi

Procentom dobrovoljnog davalaštva krvi od 3,1 odsto, Crna Gora polako dostiže zlatni standard, koji je prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije četiri odsto, kazala je direktorica Zavoda za transfuziju krvi Gordana Rašović.

Ona je agenciji MINA kazala da su proteklu godinu obilježile brojne aktivnosti na polju razvoja dobrovoljnog davalaštva, koje su imale za rezultat nastavak stabilnog povećanja broja donacija prikupljenih od dobrovoljnih davalaca krvi.

Prema riječima Rašović, realizovano je ukupno 18,7 hiljada donacija, od čega preko osam hiljada dobrovoljnih, odnosno oko 44 odsto.

„Tokom ovog perioda, 1,8 hiljada davalaca dalo je krv prvi put dobrovoljno. U istom periodu realizovano je 238 akcija dobrovoljnog davanja krvi u kojima je prikupljeno oko 5,2 hiljade jedinica, od čega je 70 akcija organizovano na terenu i na njima je prikupljeno preko dvije hiljade jedinice krvi“, navela je Rašović.

Najviše akcija je, prema podacima Zavoda, realizovano u Podgorici - 151, u kojima je prikupljeno više od 3,3 hiljade jedinica. U Beranama je organizovano 26 akcija sa 402 davaoca, u Bijelom Polju devet sa 146 davalaca, u Nikšiću 22 sa 831 davaocem, u Baru 11 sa 144 davaoca, u Kotori 13 sa 235 i u Pljevljima šest sa 74 davaoca krvi.

„Kada se ovi podaci uporede sa istim periodom prošle godine, koja je takođe bila uspješna, vidimo da je došlo do povećanja i broja donacija i broja realizovanih akcija dobrovoljnog davanja krvi“, kazala je Rašović.

Registrovano je, kako je navela, oko 550 dobrovoljnih davalaca više nego u istom periodu prošle godine, a povećao se i broj organizovanih akcija za deset odsto.

„Očekujemo da godinu završimo sa procentom davalaštva od 3,1 odsto, što je zaista veliki napredak u odnosu na nekoliko godina ranije, kada je taj procenat bio oko 2,5 odsto“, kazala je Rašović.

Prema njenim riječima, kontinuiranom edukacijom i pravovremenim informisanjem građana, Crna Gora polako dostiže zlatni standard davalaštva, koji je prema preporukama SSZO četiri odsto, iako se, kako je navela, taj standard nekada činio nedostižnim.

Rašović je ocijenila da se svijest građana Crne Gore o dobrovoljnom davalaštvu krvi mijenja.

„Posebno nas raduje da je sve više građana koji samoinicijativno doniraju krv, a često je riječ o mladim ljudima koji do sada nisu imali to iskustvo“, dodala je Rašović.

Ona je naglasila da se takvi rezultati ne postižu preko noći, već je neophodno u kontinuitetu, planski sprovoditi programske aktivnosti koje imaju za cilj povećanu informisanost građana.

Rašović je podsjetila da su, pored predavanja u srednjim školama, čiji je cilj informisanje i motivisanje maturanata o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi, započeli sa sličnim aktivnostima i u osnovnim školama i predškolskim ustanovama, kako bi mlade ljude pripremili za tu humanu priču.

„Za ove aktivnosti zahvalnost dugujemo Ministarstvu prosvjete koje nam je pružilo svu potrebnu podršku“, dodala je ona.

Kako je navela, brojne aktivnosti, poput potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Ministarstvom prosvjete, kampanje „Ministri daju krv“, „Ljeto je doba darivanja“, „Pokloni život, daruj krv“, organizovanja edukativnih predavanja, upravo imaju za cilj da rezultati budu konkretni, lako mjerljivi i kontinuiranog karaktera.

Upitana da li dobrovoljni davaoci krvi u Crnoj Gori imaju neke povlastice, Rašović je pojasnila da su osnovni principi dobrovoljnog davalaštva krvi anonimnost, dobrovoljnost i besplatnost.

„To je pravilo opšte prihvaćeno svuda u svijetu. Međutim, to ne isključuje brigu o davaocima, poštovanje njihovog humanog djela i ukazivanje pažnje“, naglasila je Rašović.

Kako je navela, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju , dobrovoljni davaoci krvi koji su tu dragocjenu tečnost donirali više od deset puta, oslobođeni su plaćanja participacije u zdravstvenim ustanovama primarnog, sekundarnog i tercijarnog sektora.

„Osim toga, mi se trudimo da značaj i uloga dobrovoljnih davalaca krvi bude prepoznata u društvu. Iz tog razloga, Zavod je uspostavio partnerstva sa različitim institucijama i društvima, upravo sa ciljem obezbjeđivanja određenih malih pažnji za davaoce, koji prvenstveno služe kao znak zahvalnosti za humano djelo“, rekla je Rašović.

Ona je kazala da su, u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem, davaocima obezbijedili karte za repertoar tog teatra, Sea Dance festival dodijelio je značajan broj ulaznica za njih, a u saradnji sa Ministarstvom sporta i mladih i Centrom za omladinsku edukaciju obezbijeđene su Omladinske kartice za mlade dobrovoljne davaoce krvi, koje toj populaciji pružaju brojne povoljnosti.

„Nedavna saradnja sa Nacionalnim parkovima Crne Gore omogućiće davaocima i besplatne ulaznice za posjetu nacionalnim parkovima. Zavod je uputio još sličnih inicijativa prema drugim državnim i privatnim ustanovama, i nadamo se da će i one imati pozitivan“, dodala je Rašović.

Na pitanje šta bi poručila građanima Crne Gore, i na koji način bi ih motivisala da budu dobrovoljni davaoci, ona je naglasila da svi moraju shvatiti da je dobrovoljno davalaštvo krvi aktivnost od opšteg društvenog interesa.

Dobro razvijeno dobrovoljno davalaštvo, pojasnila je Rašović, predstavlja osnov obezbijeđenja dovoljnih količina sigurne krvi i kvalitetnog funkcionisanja transfuziološke ustanove, a samim tim i pravovremenog pružanja zdravstvenih usluga u ukupnom sistemu zdravstva.

„Kada govorimo o ovoj aktivnosti, uvijek moramo poći od sebe. Ne možemo čekati da neko drugi donira krv. Ako smo zdravi, razmislimo o tome da malo svog slobodnog vremena možemo posvjetiti i dobrovoljnom darivanju krvi i time učiniti mnogo za one kojima je to neophodno“, poručila je Rašović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније