Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 01. 2020. 15:08 >> 15:14
3

NUHODŽIĆ PORUČIO

Trgovcima drogom zadali ozbiljne udarce

Pripadnici crnogorske Uprave policije prošle godine zaplijenili su više od 2,3 tone različitih vrsta narkotika i zadali ozbiljne udarce trgovcima drogom, rekao je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

On je u intervjuu agenciji MINA ocijenio da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna navodeći da je broj organizovanih kriminalnih grupa značajno manji u odnosu na prethodne godine. 

On je rekao da je bilo događaja i slučajeva koji su narušavali tu sliku, ali da su upravo te situacije podsticale pripadnike MUP-a i Uprave policije da se još energičnije suprotstave svim oblicima teškog i organizovanog kriminala.

 „Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna i rezultat je profesionalnog i predanog rada organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor i Državnog tužilaštva“, rekao je Nuhodžić.

On je ocijenio da su brojne preventivne i represivne aktivnosti dale rezultate navodeći da je broj organizovanih kriminalnih grupa značajno manji, na što je uticalo i povećanje efikasnosti rješavanja krivičnih djela.

 „Prošle godine, izvršeno je šest ubistava koja se dovode u vezu sa sukobima organizovanih kriminalnih grupa, od čega su rasvijetljena četiri, kao i tri ubistva iz prethodnog perioda“, rekao je Nuhodžić.

 On je naveo i da je spriječeno izvršenje više od pet teških krivičnih djela protiv života i tijela. „Zadali smo ozbiljne udarce trgovcima drogom i zaplijenili preko 2,3 tone različitih vrsta narkotika“, istakao je Nuhodžić. 

On je naveo i da je procesuirano više od 70 osoba za krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. 

„Otvorili smo više od 260 novih predmeta zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo pranje novca. U toku su aktivnosti u okviru osam finansijskih istraga protiv više od 320 lica“, naveo je Nuhodžić.

On smatra da su nadležni državni organi u Crnoj Gori pokazali da imaju jaku volju i kapacitete da se uhvate u koštac sa problemom organizovanog kriminala. 

„Kriminalcima smo stavili do znanja da u državi imaju snažnog protivnika – da kriminal ne može i neće moći da nadjača jake institucije sistema“, kazao je Nuhodžić. 

On je ponovio kako smatra da je potrebna oštrija kaznena politika da bi pobijedili u borbi protiv kriminala.

 „Svaka karika u lancu policija – tužilaštvo – sudstvo mora da djeluje sinhronizovano, svako iz svoje nadležnosti, da dovede do toga da kriminalci izbjegavaju Crnu Goru. Svi zajedno moramo dokazati da u ovom društvu nema kompromisa za nasilnike i one koji krše zakon, da u Crnoj Gori kriminalci nemaju šta da traže, već imaju samo šta da izgube“, kazao je Nuhodžić. 

Govoreći o ilegalnim migracijama, Nuhodžić je rekao da Crna Gora politike u toj oblasti i upravljanju granicom koordinira sa politikom Brisela.

„Iako u ovom trenutku nijesmo direktno pogođeni talasom migracija, intenzivirali smo aktivnosti na jačanju koordinacije i sinergije sa partnerskim policijskim službama, analizu rizika, prikupljanje i razmjenu obavještajnih podataka, kako bi se na taj način unaprijedila borba protiv ilegalnih migracija, krijumčarenja i trgovine ljudima“, naveo je Nuhodžić. 

On je podsjetio da su pored zajedničkih patrola sa susjednim zemljama, uspostavljene i mješovite patrole sa Vojskom Crne Gore, na granici sa Albanijom. 

„Uz pomoć Vlade i kroz sektorsku budžetsku podršku Evropske unije, instalirali smo savremene kamere, kojima se, uz radare na Crnom rtu i Obostniku, obezbjeđuje puni nadzor zelene i plave granice, u skladu sa standardima Šengena i Šengenskim akcionim planom“, rekao je Nuhodžić. 

On je ukazao da je sporazum između Crne Gore i Evropske unije o aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) potpisan u oktobru, a da je Predlog zakona o potvrđivanju sporazuma u skupštinskoj proceduri. 

„Nakon stupanja na snagu sporazuma, u zavisnosti od procjene, evropski policajci će zajedno sa našom policijom sprovoditi granične provjere, a Evropska unija će pružiti našoj zemlji ekspertsku obuku i stručnu pomoć u nadgledanju granice“, kazao je Nuhodžić. 

On je naveo da je prvi sastanak sa predstavnicima FRONTEX-a održan u novembru u Crnoj Gori, u cilju unaprjeđenja saradnje koja će omogućiti da se brže i efikasnije reaguje na potencijalne migracijske izazove. 

„Crnogorske granice su bezbjedne i zaštićene, što predstavlja garant sigurnosti ne samo naših građana nego i građana cijele Evropske unije“, poručio je Nuhodžić.

On je istakao da je u posljednjih deset godina, broj smrtno stradalih osoba u saobraćaju smanjen za oko 50 odsto. 

Nuhodžić je podsjetio da je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Program poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za period 2020-2022.

On je rekao da će prioritet MUP-u i Uprave policije biti podizanje saobraćajne kulture, edukativno-preventivnim kampanjama, obuke službenika Saobraćajne policije, nabavka savremene opreme i novih vozila za evidentiranje prekršaja u pokretu, kao i nadogradnja postojećih i izrada novih elektronskih evidencija u okviru aplikacije „Saobraćaj“. 

Nuhodžić je kazao da će posebna pažnja biti posvećena edukaciji najmlađih. 

„Sa Ministarstvom prosvjete potpisan je Protokol o saradnji na programu „Bezbjednost djece“, u okviru koga će policijski službenici podučavati naše najmlađe kako da budu što bezbjedniji i sigurniji u saobraćaju“, podsjetio je Nuhodžić. 

On je naveo da su Vlada i MUP opredijelili novac za uvođenje stacionarnih radarskih sistema, kako bi se poboljšala bezbjednost učesnika u saobraćaju i smanjio broj poginulih i povrijeđenih na crnogorskim putevima i da se raspisivanje tendera očekuje u prvom kvartalu ove godine.

Nuhodžić je kazao da su u kontinuitetu preduzimane aktivnosti na jačanju kadrovskih kapaciteta organa koji čine obavještajno-bezbjednosni sektor.

On je podsjetio da je u Upravi policije formirana posebna organizaciona jedinica – Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji već daje značajne rezultate. 

Nuhodžić je rekao da je imajući u vidu da organizovane kriminalne grupe koriste sve sofisticiranije tehnike, kao šef Biroa za operativnu koordinaciju, na nedavno održanoj sjednici, ukazao na potrebu dalje edukacije i stručnog osposobljavanja pripadnika bezbjednosnih struktura. 

On je najavio da će raditi na tome da pripadnici organa za sprovođenje zakona imaju više obuka i treninga, posebno u oblasti visokotehnološkog kriminala, finansijskih istraga, terorizma. 

„Svjedoci smo da je pozitivan trend iz 2018. nastavljen i u 2019. godini. Ovo potvrđuje i visok stepen povjerenja građana u rad bezbjednosnog sektora“, kazao je Nuhodžić.

Nuhodžić smatra da su povjerenje zaslužili odgovornim, profesionalnim i požrtvovanim radom, kao i da su pozitivne ocjene dodatna motivacija, ohrabrenje i podrška naporima da budemo još bolji. 

„U 2020. godini uložićemo još više snage i energije da pokažemo da smo dostojni povjerenja građana i da smo u svakom trenutku i na svakom mjestu spremni da garantujemo sigurnost i bezbjednost. Vjerujem da će trend pozitivne percepcije u javnosti biti još veći“, kazao je Nuhodžić. 

On je rekao da je Vlada borbu protiv korupcije postavila kao jedan od svojih prioriteta i da su na tom planu napravljeni kvalitetni pomaci, što je, između ostalog, konstatovala i Evropska komisija u nezvaničnom Radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24. 

„Da je uspostavljen početni bilans u dijelu istraga, krivičnog gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima visoke korupcije, da je u jednom predmetu privremeno oduzeta imovinska korist u visini od tri miliona eura, da su pokrenute nove finansijske istrage“, naveo je Nuhodžić. 

On je rekao da su te ocjene potkrijepljene konkretnim rezultatima koji su plod posvećenosti i Vlade i ostalih institucija koje su nosioci poslova u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније