Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

03. 01. 2020. 12:43   >>  12:42 30

EPISKOPSKI SAVJET

SPC neće dozvoliti politizaciju

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i vječnog ljudskog dostojanstva, saopšteno je nakon sjednice Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

”Ovako snažno hrišćansko, svetosavsko i narodno jedinstvo u Crnoj Gori pokazuje čvrstu riješenost naše Crkve i njenih vjernika da ne dozvoli politizaciju ovog pitanja sa bilo koje strane”, kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je veoma važno da tako i ostane i da se nikako ne dopusti da iko instrumentalizuje Crkvu za bilo kakve političke ili ideološke interese.

Iz SPC su ponovili da su dostojanstvene i molitvene litije najbolji vid evanđelskog otpora “nepravdi koja je zadesila Crkvu od strane crnogorskih vlasti”.

“Unaprijed se ograđujemo od svih mogućih incidenata, koje bi neko mogao iscenirati ovih dana oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu do nas dopiru pouzdana obavještenja, čiji bi cilj bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore”, navode iz SPC.

Oni su naveli da odgovornost za razbuktavanje podjela i dioba leži, prije i iznad svega, na onima koji su, bez prihvatanja istinskog dijaloga, donijeli “nakaradni, antiustavni i diskriminatorski ne-zakon o otimanju hramova i crkvene imovine SPC”.

“Na svakome je pravoslavnom vjerniku, s druge strane, odgovornost da ne nasjedne na tu provokaciju i da se s ljubavlju odnosi prema svim ljudima, po ugledu na Gospoda našega Isusa Hrista”, kazali sui z SPC.

Oni su poručili da SPC nastavlja pravnu borbu i da je u tom smislu osnovan međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da, u saradnji sa domaćim pravnim timom, koji se godinama bavi ovim zakonom, zastupa interese Crkve na teritoriji Crne Gore pred relevantnim međunarodnim institucijama.

Navodi se da bilo kakve objave koje se šire po medijima ili društvenim mrežama u ime Episkopskog savjeta ili pojedinih episkopa, nijesu vjerodostojne i ni na koji način ne predstavljaju stavove Crkve, ukoliko se ne nalaze i na zvaničnim sajtovima episkopija, već da služe samo za stvaranje još veće smutnje u društvu i, naročito, među vjernima.

Пратите нас на

Коментари30

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније