Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

25. 09. 2013. 20:58 >> 20:58
1

SLUČAJ ŠĆEKIĆ

VDT i UP: Netačni navodi Brajuškovića

"Netačni su navodi Brajuška Brajuškovića da je zloupotrijebljen institut Programa zaštite svjedoka u sudskom postupku koji je završen osuđujućom presudom Višeg suda u Podgorici, koja je potvrđena presudom Apelacionog suda Crne Gore", navodi se u zajedničkom saopštenju Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave policije, povodom Brajuškovićeve optužbe, objavljene u štampi, da je Veselin Veljović u spuški zatvor instalirao zaštićenog svjedoka “Bohuma”, u sudskom procesu za ubistvo policajca Slavoljuba Šćekića, na osnovu čijeg svjedočenja je kasnije, između ostalog, i donijeta presuda za taj zločin.

„Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova i Vrhovno državno tužilaštvo su, shodno svojim zakonskim ovlašćenjima, sprovedenim u skladu sa Zakonom o zaštiti svjedoka, u saradnji sa drugim nadležnim organima, obezbijedili dokaze u tom sudskom postupku, a o kojima je sud dao ocjenu kroz svoju odluku. U tom predmetu, tri godine nakon kritičnog događaja, Brajuško Brajušković je saslušan u svojstvu svjedoka pred Višim sudom u Podgorici  na glavnim pretresima od 16.02.2009. i 25.10.2010.godine, na sve okolnosti koje su mu bile poznate kao službenom licu, šefu obezbjeđenja KPD Spuž“, navodi se u saopštenju.

Iz VDT-a i UP, kako navode, javnosti radi, ukazuju da, shodno Zakonu o zaštiti svjedoka, o sprovođenju Progama zaštite svjedoka odlučuje Komisija za primjenu Programa zaštite svjedoka, koju čine sudija Vrhovnog suda, zamjenik Vrhovnog državnog tužioca i rukovodilac Jedinice za zaštitu svjedoka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova. „Procedura primjene Programa zaštite svjedoka je utvrđena Zakonom o zaštiti svjedoka i predstavlja službenu tajnu“.

Oni ukazuju da su aktivnosti nadležnog tužioca, Uprave policije i drugih državnih organa u ovom predmetu sprovedene u skladu sa zakonom, što je i verifikovano presudom nadležnog suda.

„Cijenimo da ovakve i slične insinuacije predstavljaju grub napad na nadležne institucije koje su postupale u ovom predmetu, kao i na zainteresovane subjekte i pojedince“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju VDT i UP.                                                              

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније