Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

21. 12. 2019. 14:36 >> 15:08
6

SJEĆANJE NA 1979. GODINU

Žrtve zemljotresa dobiće spomenik u Ulcinju

Vlada Crne Gore dala je saglasnost Opštini Ulcinj da u blizini Starog grada i skele podgine spomen-oblježje žrtvama zemljotresa iz 1979. godine.

Zakonom je propisano da se spomen-obilježje za značajan događaj ne može podići prije isteka roka od 50 godina od dana kada se zbio, osim izuzetno, uz prethodnu saglasnost Vlade, zbog čega se Opština Ulcinj obratila Ministarstvu kulture.

Ministarstvo je predložilo Vladi da da saglasnost „imajući u vidu da se podizanjem ovog spomen-obilježja na dostojanstven način odaje počast žrtvama, i podsjeća na solidarnost svih onih koji su pomogli ugroženima, i simbolično upozorava na razornost zemljotresa i značaj aseizmičkog projektovanja.

Ministarstvo je ocijenilo da ne postoji opasnost da se devalvira značaj ovog događaja u narednom periodu.

„Predložena lokacija spomenika će biti u blizini Starog grada i skele, s obzirom da je Stari grad Ulcinj bila najpogođenija zona, a vizuelno rješenje i oblik će se odrediti konkursom, po dobijanju saglasnosti na program podizanja“, navodi se u predlogu za davanje saglasnosti.

Na spomeniku će, kako se ističe, biti uklesana imena građana Ulcinja koji su u zemljotresu izgubili život.

Zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u sedam sati i 19 minuta, imao je jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, a u njemu je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније