Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

21. 12. 2019. 07:41   >>  07:40 2

GORJANC-PRELEVIĆ

Cijeli Sudski savjet trebalo bi da podnese ostavku

Ostavka Mladena Vukčevića je pozitivna stvar, a njegovu odluku trebalo bi da slijede i druga tri člana Sudskog savjeta iz reda pravnika i podnesu ostavke, kao i svi ostali koji su učestvovali u dosadašnjem nezakonitom radu tog tijela, poručila je direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević podnio je ostavku na funkciju jer, kako je obrazložio, nijesu izabrani članovi tog tije la iz reda uglednih pravnika.

Vukčević je za Dan kazao da povodom svoje ostavke ne želi da daje bilo kakve komentare.

"Preko pet godina rada Sudskog savjeta pod predsjedavanjem profesora Vukčevića obilježilo je nezakonito odbijanje nadležnosti kada je trebalo izbjeći kažnjavanje sudija koje su Moldavku S.Č. osudile za navodno lažni iskaz, izmišljanje pravila kada je pomoćnicu ministra trebalo izabrati za predsjednicu suda, biranje sudija i bez intervjua kada je trebalo izabrati kandidate s vezom, neustavan izbor predsjednice Vrhovnog suda - s obrazloženjem koje nipodaštava pravila o tumačenju pravnih propisa, itd. Sve to je imalo za cilj da održi status kvo, umjesto da promoviše nezavisno pravosuđe", kazala je Gorjanc Prelević.

Ona navodi da je HRA zato već predlagala članovima i članicama Sudskog savjeta da daju ostavke i oslobode mjesto za one koji bi dali šansu reformi.

"Naravno, od Skupštine će zavisiti da li će uopšte biti izabrano novo članstvo tog tijela i da li će novi članovi imati kapacitet za reforme ili će se opet izabrati ljudi s političkim pedigreom, da sprečavaju promjene. Propuštena je, nažalost, odlična pri lika da Vukčevića zamijeni Nebojša Vučinić, profesor i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava, koji se nije bavio politikom, i koji je imao lični integritet potreban da uvede i taj savjet i sudstvo u neku novu reformisanu eru", istakla je Gorjanc Prelević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније