Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

21. 12. 2019. 07:12 >> 07:11
4

POPOVIĆ-SAMARDŽIĆ

Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekara

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekara, jer se 20 njih već sprema da napusti zdravstveni sistem i ode da radi u Njemačku.

 

Popović Samardžić ističe da je, ako se računaju i ovi ljekari, naše zdravstvene ustanove u proteklih pet godina napustilo oko 200 doktora.

Ona objašnjava da se radi o jednom broju iskusnih ljekara, kao i mladim doktorima koji su na specijalizaciji u našim ustanovama. Prema njenim riječima, niske zarade i loši uslovi za napredovanje glavni su razlozi zbog kojih ljekari odlaze iz Crne Gore.

"Smatram da će tome umnogome doprinijeti i novi zakon u Njemačkoj koji će na snagu stupiti od 1. marta 2020. godine, a reguliše useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije. Prema tom zakonu više se neće primjenjivati pravilo da prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja pa će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način. Blizu dvadesetak kolega sa kojima smo u kontaktu se zahvaljujući ovoj novini pripremaju za odlazak. Neki su čak u završnoj fazi pripreme papira, dok su drugi u procesu intenzivnog učenja njemačkog jezika. Nemamo uvid u planove svih 1.700 doktora, ali naš utisak je da Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekarskog kadra. Posljedice su ozbiljne. Ko bude imao novca, liječiće se u inostranstvu. Plašimo se da će javno zdravstvo biti toliko urušeno da ćemo i za ovim vremenima žaliti", ističe Popović Samardžić.

Ona naglašava da država ne preduzima dovoljno mjera kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika.

"Javni zdravstveni sistem očigledno nije na listi prioriteta ove vlade iako je unapređenje javnog zdravstva jedan od ključnih interesa crnogorskih građana. Nije adekvatno. Povećanje od devet odsto je povećanje od 50 do 80 eura. Svaki doktor medicine trebalo bi da ima minimalnu platu 850 eura, umjesto današnjih 550, specijalisti ne bi trebalo da imaju nižu osnovnu platu od 1.100 eura, a subspecijalisti ne nižu od 1.200 eura", kaže Popović Samardžić.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније