Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

20. 12. 2019. 15:39   >>  15:38 2

OTAŠEVIĆ

Tužilaštvo ne vidi ono što je vidjela čitava CG

Novinar “Dana” Vladimir Otašević u izjavi za medije kaže da je ogorčen, ali ne i iznenađen odlukom tužilaštva, koje je odbacilo njegovu krivičnu prijavu protiv službenika MUP-a Mladena Mijatovića.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu koju je novinar Dana Vladimir Otašević podnio protiv službenika MUP-a Mladena Mijatovića zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti, saopštilo je Tužilaštvo.

“Samo tužilaštvo ne vidi ono što je vidjela čitava Crna Gora. Ali šta da ja očekujem kad se tužilaštvo ovako ponašalo u mnogo težim slućajevima poput napada na Tufika Softica, nekim od napada na Oliveru Lakić i mnogim drugim. Sve ovo urađeno je kako bi se relativizovala neprofesionalna uloga i ponašanje tužioca Miloša Šoškica”, poručio je Otašević. 

Kaže i da će nastaviti gonjenje u mjeri kojoj mu to zakon omogućava.

“Iako znam da je to borba sa vjetrenjačama s obzirom na to da smo i na mom primjeru vidjeli da je naše tužilaštvo partijsko, a ne nezavisno”, zaključio je Otašević.

DPNCG traži da Više tužilaštvo preispita odluku

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izražava zabrinutost što se, kako se navodi u saopštenju, nastavlja praksa neprocesuiranih slučajeva napada na novinare, i naglašava da su šokirani odlukom tužilaštva da odbaci krivičnu prijavu Vladimira Otaševića.

"Iz nemontiranog snimka jasno da je novinar 'Dana' Vladimir Otašević zastrašivan i da je na njega nasrnuo službenik MUP-a. Takođe, navodi Zorana Bećirovića u stilu 'nemoj ovdje ima kamera', upućuju na sumnju da će se sa Otaševićem obračunati na drugom, skrivenijem mjestu. Šokirani smo činjenicom da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo krivičnu prijavu Otaševića, podnijetu protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Mladena Mijatovića, zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti", navodi se u saopštenju.

Smatraju da odluka tužiteljke Milice Mandić pokazuje da država ne želi da zaštiti novinare/ke i da im obezbijedi uslove za rad, a da se tužioci boje da rade profesionalno.

"Tužiteljka koja je odbacila prijavu preuzima odgovornost za mogući fizički napad na kolegu, ali i dio tereta odgovornosti u ime države koja ne garantuje sigurnost novinarima" ocijenili su u DPNCG-u.

Podsjećaju i da je DPNCG Otaševiću, u okviru Linije pravne podrške novinarima, obezbijedilo podršku advokatice i da će mu, u saradnji sa zastupnikom lista "Dan", pomoći da zaštiti svoja prava.

"Zbog montiranog snimka koji je ranije objavio Javni servis uputili smo prigovor Savjetu RTCG i Agenciji za elektronske medije, a svakako ćemo uložiti i pritužbu na odluku tužioca", dodaje se u saopštenju.

DPNCG je uputilo i apel Višem tužilaštvu u Podgorici da preispita odluku tužiteljke Milice Mandić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније