Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

20. 12. 2019. 10:03   >>  10:04

POTPISAN SPORAZUM

Saradnja UCG i Instituta za crnu metalurgiju

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić i izvršni direktor Instituta za crnu metalurgiju Ranko Nikolić potpisali su u Nikšiću, Sporazum o saradnji, sa ciljem zajedničkog djelovanja u naučnom, nastavnom, stručnom i profesionalnom domenu.

Univerzitet i Institut sarađuju već dugi niz godina, naročito tokom proteklih godina kada je Institut identifikovan kao naučna baza za stručni i praktičan rad studenata Univerziteta, a sada je kako napominju u UCG, ta saradnja i institucionalno utvrđena.

"Sporazum između naše dvije institucije, pravi je pokazatelj uspješne saradnje između akademskog i sektora industrije", izjavio je rektor.

Kako je kazao Ranko Nikolić, za Institut je potpisivanje Sporazuma povratak na stazu uspjeha, a povjerenje koje im je ukazao državni Univerzitet je i priznanje svim onim generacijama slavnih nikšićkih metalurga koji su ustanovili industrijsku kulturu u Crnoj Gori.

"Istovremeno, to je za ovu generaciju zaposlenih u Institutu šansa da u promijenjenim okolnostima Institu ponovo bude snažna potpora akademskoj zajednici Crne Gore čime će bolje pozicionirati i svoj položaj, a time dati snažan doprinos sveukupnom razvoju Crne Gore", saopštio je direktor Ranko Nikolić.

Naučna saradnja biće podržana i razmjenom naučnog kadra, stručnim usavršavanjem naučnog kadra, naročito mlađih istraživača, pored razmjene akademskog osoblja i studenata. Stručnjaci ove dvije institucije se Sporazumom obavezuju i na zajedničko rješavanje problema iz prakse (izrada izvještaja, ekspertiza, elaborata, studija), izrada i objavljivanje naučnih radova. Za studente je predviđeno i obavljanje stručne prakse kroz posjete studenata i nastavnika subjektima i institucijama od posebnog interesa i za Univerzitet Crne Gore i za Institut za crnu metalurgiju.

Sporazumom o saradnji, između ostalog, predviđena je i razmjena stručne i naučne literature, informacija i međusobne pomoći u osnivanju laboratorija, kao i organizacija zajedničkih naučnih i stručnih skupova, seminara, radionica, izložbi, predavanja i ostalih promotivnih događaja.

Tokom posjete Institutu, predstavljene su akreditovane laboratorije Instituta, kao i proizvodni agregati.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније