Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 12. 2019. 19:44   >>  19:44 4

RESORNO MINISTARSTVO

"Zakon smo usaglasili sa preporukama VK"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saglasno je sa stavom predstavnika Evropske unije (EU) o značaju inkluzivnog pristupa u regulisanju prava vjerskih zajednica, saopšteno je iz tog resora.

Upravo iz tog razloga, kako su naveli, nije se žurilo sa utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti, već je on dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina.

Iz Ministarstva su podsjetili da je samo prošle godine održano sedam okruglih stolova, uz učešće akademske zajednice, vjerskih organizacija i nevladinog sektora.

"Nema vjerske zajednice ili druge zainteresovane strane koja nije komentarisala Nacrt zakona. Osim toga, predstavnici Vlade su imali više direktnih pojedinačnih konsultacija sa svim vjerskim zajednicama", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je na tim konsultacijama postignut viši stepen saglasnosti nego ikada ranije, po ovim pitanjima.

Kako su kazali iz Ministarstva, gdje god su predlozi vjerskih zajednica bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, oni su prihvaćeni.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Vlada su, dakle, učinili sve da se, kroz inkluzivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama, dođe do najšire moguće saglasnosti u vezi predloženog zakona", saopštili su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, odluka jedne vjerske zajednice da odbije dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije i da ga uslovi donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, ne umanjuje inkluzivnost čitavog procesa.

"Niti kvalitet Predloga zakona, koji je u cjelosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније