Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

17. 12. 2019. 16:35   >>  20:27 3

NA PREDLOG ĐUKANOVIĆA

Bjeković izabran za ombudsmana

Skupština Crne Gore izabrala je večeras Sinišu Bjekovića za novog ombudsmana. Za njegov izbor glasalo je 44 poslanika. Bjekovića je danas u Skupštini predložio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je ranije danas istakao da vjeruje da će novi zaštitnik ispuniti očekivanja, ne samo poslanika već i organizacija i pojedinaca, ali i društvene zajednice u cjelini, te da će imati otvorenu podršku na neupitnom putu dostizanja novog nivoa demokratizacije i unapređenja ljudskih prava.

Predsjednik je podsjetio da je zaštitnik, samostalan i nezavistan organ koji vrši funkciju na osnovu ustava, pridržavajući se načela pravde i pravičnosti.

On se osvrnuo na biografiju Bjekovića ističući da je zavrijedio da ga predsjednik države predloži za tu poziciju.

"Siguran sam da svojim ljudskim i profesionalnim kapacitetima, bogatim radnim iskustvom, magistar Siniša Bjeković opravdava predlog da bude imenovan za zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, uz uvjerenje da će biti istinski posvećen daljem unapređenju i afirmaciji rada institucije u kojoj je obavljao poslove zamjenika zaštitnika, i da će pružiti značajan doprinos djelotvornoj i efikasnoj zaštiti ljudskih prava i sloboda građana naše države, znalački postupajući u skladu sa Ustavom Crne Gore, potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima i opštim pravilima međunarodnog prava", naveo je Đukanović.

On je podsjetio da je, shodno ustavnoj nadležnosti predsjednika Crne Gore, i obavezama koje proizlaze iz Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda pokrenuo postupak utvrđivanja predloga kandidata za Zaštitnika, raspisivanjem javnog poziva 1. septembra 2019. godine. Istakao je da su sve zainteresovane stručne i naučne institucije i nevladine organizacije, čija je osnovna djelatnost zaštita ljudskih prava i sloboda, bile u mogućnosti da odgovore podnošenjem obrazloženog predloga.

"Ukupno posmatrajući, gotovo 100 stručnih i naučnih institucija, kao i nevladinih organizacija i 8 predloženih kandidata za Zaštitnika, dali su doprinos uspješnom sprovođenju pomenutog postupka, svjedočeći time transparentnosti procesa, a, što je najvažnije naglašavajući važnost položaja i nadležnosti Zaštitnika u ustavnom sistemu Crne Gore", naveo je Đukanović.

Podsjetimo, Siniša Bjeković rođen je u Pljevljima 12. aprila 1963. 

Osnovnu školu i srednju ekonomsku školu završio je u Podgorici, a diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore 1987. godine. Zvanje magistra pravnih nauka stekao je na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica, 2010. godine. Doktorand je na poslijediplomskim studijama na istom fakultetu, od 2016.godine. Dugogodišnji je aktivista civilnog sektora sa radnim angažmanom koji je više od dvije decenije, primarno usmjeren na edukaciju o pravima i zaštiti temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Od 2008, sa mandatom do 2023, član je Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, kao nezavisni ekspert jednog od najznačajnijih tijela Savjeta Evrope zasnovanog na zaštiti ljudskih prava i sloboda, a u dva mandata bio je član Biroa ove Komisije. 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније