Žabljak
Pretežno oblačno
2.0 °C
Pljevlja
Pretežno oblačno
4.0 °C
Herceg Novi
Oblačno
13.4 °C
Nikšić
Pretežno oblačno
6.5 °C
Cetinje
Oblačno
8.7 °C
Bar
Oblačno
14.9 °C
Podgorica
Pretežno oblačno
11.2 °C
Ulcinj
Oblačno
14.7 °C
Kolašin
Pretežno oblačno
3.9 °C

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

UPRAVA POLICIJE 15. 12. 2019. 15:13   >>  15:15 0

UPRAVA POLICIJE

U državnu kasu milion eura od prekršajnih naloga

Uprava policije je za 11 mjeseci ove godine prinudno naplatila 890 hiljada eura neplaćenih prekršajnih naloga, saopštio je načelnik Odsjeka za sprovođenje postupka prinudne naplate Dragan Stevanović i dodao da očekuje da će taj iznos do kraja godine premašiti million.

On je naveo da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave policije u aprilu, u okviru Sektora policije opšte nadležnosti, sistematizovana je nova organizaciona jedinica Odsjek za sprovođenje postupka prinudne naplate.

Zadatak Odsjeka je, kako je pojasnio Stevanović, donošenja naredbi prinudne naplate za neplaćene prekršajne naloge koje izdaju službenici policije.

Stevanović je podsjetio da je u prethodnom periodu ovaj posao bio povjeren organizacionoj jedinici koja funkcioniše u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i dodao da je prezimanjem nadležanosti zatečen veliki broj predmeta koji su bili u zastari, ili neposredno pred zastaru.

"Za relativno kratko vrijeme, od maja do novembra, učinjen je veliki iskorak u pravcu rješevanja nagomilanih prekršajnih naloga koji su čekali na donošenje naredbe za prinudnu naplatu. Službenici su bili maksimalno angažovani i taj timski rad je dao rezultate", rekao je Stevanović agenciji MINA.

On je kazao da su od preuzimanja nadležnosti donosili naredbe za prekršaje koji su počinjeni u periodu od juna 2017. do jula prošle godine.

Stevanović je rekao da se godišnje napravi između 160 i 180 hiljada prekrašaj, a da službenici Odsjeka dnevno donesu između 500 i 600 naredbi, što je i rezultiralo povećanim brojem izvršenih novčanih sankcija.

On je saopštio da je samo u toku novembra ostvaren prihod od 170 hiljada eura.

"Ako to posmatramo na godišnjem nivou, za 2018. je ostvaren prihod od 307.202 EUR, dok je za 11 mjeseci ove godine prihodovano 890.177 EUR. Ovdje nije uračuna prihod od decembra koji će, prema sadašnjim evidencijama biti oko 150 hiljada, što znači da će ukupan prihod za ovu godinu iznositi preko milion EUR", istakao je Stevanović.

Kako je objasnio, sve naredbe koje se donose upućuju se na realizaciju područnim centrima, odjeljenjima bezbjednosti i jedinicama policije koji ih dalje uručuju poslodavcima.

On je naglasio da je uspostavljena dobra komunikacija i saradnja sa centrima i odjeljenjima bezbjednosti i stanicima policije, i da je zadovoljan kako se ažurno postupa kada su u pitanju dostavljanja prekršajnih naloga Odsjeku na donošenje naredbi o prinudnoj naplati.

Stevanović je rekao da postupka prinudne naplate dolazi usljed nepoštovanja zakonskih obaveza počinilaca prekršaja.

"Ako kažnjeni na osnovu konačne odluke nije u određenom roku platio, u cjelosti ili djelimično, određeni iznos novčane kazne i ako nadležni organ utvrdi da na bilo koji način izbjegava da izvrši svoje obaveze, u tom slučaju će se sprovesti prinudna naplata", pojasnio je Stevanović.

On je kazao da se prinudna naplata sprovodi tako što se od pravnog lica i preduzetnika prenosi novac sa njihovog računa na račun budžeta države, preko Centralne banke, i dodao da u tom dijelu realizuje svaka prinudna naplata.

Kada su u pitanju fizička lica, prema riječima Stevanovića, nalozi se prinudno naplaćuju odbijanjem određenog dijela zarade ili penzije, ali ne većeg od jedne trećine, preko organa, pravnog lica ili poslodavca kod kojeg je kažnjeni zaposlen ili Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Kako je objasnio, jedan od načina za prinudnu naplatu je da se vrši prenos novca sa računa koje fizičko lice i odgovorno lice u pravnom licu imaju kod poslovnih banaka.

Stevanović je istakao da su imali problem kod prinudne naplata od počinioca koji su nezaposleni jer je u ranijem periodu veliki broj prekršajnih naloga koji su konačni i izvršni odlazilo u zastaru iz objektivnih razloga.

On je kazao da veliki broj poslodavaca u Crnoj Gori poštuje odredbe zakona i postupa po naredbama policije i zahvalio im na uspostavljenoj saradnji, i dodao da ima slučajeva kada poslodavac ne postupi po naredbama iako mu je to zakonska obaveza.

Stevanović je kao negativan primjer naveo slučaj da je u jednoj podgoričkoj kompaniji 414 zaposlenih počinilo prekršaje iz zakona o bezbjednosti saobraćaja i da ta kompanija nije postupila niti po jednoj naredbi koju je uputila Uprava policije.

"To nije samo nepoštovanje zakona o prekršaju i o radu, već imamo problem direktne podrške sadašnjim i budućim počiniocima prekršaja u neizvrašavanju sankcija koje su utvrđene. To je i negativni uticaj na preventivnu funkciju novčanih sankcija i posredno stvara svijest kod učesnika u sobraćaju da se za počinjeni prekršaj neće odgovarati", rekao je Stevanović.

Prema njegovim riječima, time se nanosi i šteta po budžet Crne Gore, ali i obesmišljava rad policijskih službenika koji su nadležni za donošenje prekršajnih naloga.

Stevanović je poručio da će policija, ukoliko se ne bude postupalo u skladu sa naredbom, biti prinuđena da kod nadležnog suda za prekršaja inicira postupak zamjene novčane kazne za kaznu zatvora ili rada u javnom interesu.

On je istakao da je najveći broj prekršaja počinjen iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i apelovao na sve vozače da poštuju zakonske odredbe.

"Na taj način će doprinijeti većoj bezbjednosti saobraćaja i smanjiti saobraćajne nezgode, naročito one sa teškim posljedicama i smrtnim ishodima", naglasio je Stevanović.

On je rekao da će službenici Odsjeka i dalje intezivno sprovoditi postupke prinudne naplate i i naročito blaogovremeno pratiti da ne dođe do zastarijevanja prekršajnih naloga.

Bio bi, kaže, zadovoljan kada ne bi donosili nijednu naredbu za prinudnu naplatu, već kad bi počinioci prekršaja u zakonskom roku izmirivali svoje obaveze.

 

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo