Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

14. 12. 2019. 09:43 >> 09:43

KLINIKA ZA OČNE BOLESTI

Počela primjena novih savremenih operativnih procedura

Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) počela je primjenu novih operativnih procedura suznih puteva savremenim metodama, kojim se rješava problem hroničnog suzenja oka uslijed zapušenosti suznih puteva.

Kako je saopšteno iz KCCG, oftalmolozi Nemanja Golubović i Nikola Cvijović, predvođeni doktorom Josipom Kneževićem iz Kliničkog bolničkog centra iz Zagreba, protekla tri dana radili su operacije suznih puteva savremenom metodom (dakriocistorinostomije, punktoplastikom, kanalikulodakriocistostomijom).

Direktorica Klinike za očne bolesti, Danijela Đurović rekla je da se ovim metodama rješava problem hroničnog suzenja oka uslijed zapušenosti suznih puteva.

"Zatim prednje orbitotomije, kao posljedica prisustva tumora sa biopsijom mekih tkiva orbite, rekonstrukcija konjuktivalnog sakusa kod pacijenata kod kojih je došlo do stečenog nedostatka očne jabučice i problem duplih slika kod očne bolesti štitne žlijezde aplikacijom botulin toksina i okuloplastične operacije, koje se do sada nisu radile na Klinici za očne bolesti", pojasnila je Đurović.

Prema njenim riječima, uvođenjem tih savremenih operativnih procedura, Klinika za očne bolesti prati svjetske trendove koji se primenjuju u referentnim oftalmoloških centrima. j

"Uvođenjem ovih procedura naša Klinika je obezbijedila benefite, prije svega našim pacijentima jer smo im omogućili veći komfor dobijanjem zdravstvene usluge u svojoj državi, kao i zdravstvenom sistemu jer ćemo uštedjeti značajna sredsta koja su se do sada izdvajala za liječenje van Crne Gore", istakla je Đurović.

Pacijentkinja Darinka Ravić sa Cetinja, kojoj su operisani suzni kanali novom metodom, veoma je zadovoljna kompletnim tretmanom, uslugom i higijenom, koja je kako kaže, na visokom nivou.

"Trebala sam da idem za Beograd na operaciju, ali pošto sam teški bolesnik od kičme nisam mogla putovati pa sam odbila. Došla sam na konzilijum i predložili mi da se operišem ovdje kod nas u Kliničkom centru i tako je i bilo. Baš sam zadovoljna i sa operacijom i sa doktorima i stvarno je sve na visokom nivou", rekla je Ravić.

Iz KCCG su saopštili da je u Klinici za očne bolesti za godinu i po, zahvaljujući nabavci specifičnog, sofisticiranog instrumentarija, savremenih aparata i edukaciji ljekara, napravljen ogroman iskorak u hirurškom tretmanu u oftamologiji.

"Uvedeno je niz novih procedura, tako da se samostalno rade najsloženije mikrohirurške operacije zadnjeg segmenta oka, što KCCG svrstava u red najreferentnijih ustanova u svijetu. Sprovodi se i dnevna hirurgija operacije katarakti što smo sigurno jedinstven primjer ne samo u region, nego i šire, gdje pacijenti za operaciju katarakte ne čekaju duže od deset dana", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније