Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

13. 12. 2019. 19:21   >>  19:21

REGIONALNI PROJEKAT

Bar će kupiti stanove za najugroženije porodice

Opština Bar će kroz učešće u Regionalnom stambenom programu obezbijediti rješenje stambenog pitanja za 20 najugroženijih porodica, odnosno lica sa teritorije svoje opštine koja imaju status raseljenih i izbjeglih lica, odlučeno je na sastanku predstavnika Opštine Bar i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Potpredsjednica Opštine BarTanja Spičanović, istakla je da je pitanje stanovanja jedno od osnovnih egzistencijalnih pitanja koje osigurava dostojanstvo svakog čovjeka i pristojno funkcionisanje porodice.

"Učešće u Regionalnom stambenom programu odličan je model za Opštinu Bar da formira svoj stambeni fond i ustupi ga na korišćenje onima kojima je to najpotrebnije. Opština će izdvojiti finansijska sredstva na ime kontribucije za kupovinu 20 gotovih stambenih jedinica,koje će biti stavljene u funkciju stambenog zbrinjavanja korisnika odabranih putem Javnog poziva. Time će se značajno unaprijediti ne samo kvalitet stanovanja,već cjelokupni kvalitet života pripadnika socijalno ugroženih kategorija koji nemaju adekvatan krov nad glavom" kazala je Spičavovićeva.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja podsjetili su da su zahvaljujući ovom program svoj dom su dobila lica koja su bila smještena u najvećem kolektivnom centru u Crnoj Gori-kampu Konik u Podgorici, koji je time konačno zatvoren. Primjenom ovog programa doprinijelo se zatvaranju i ostalih neformalnih kolektivnih centara i obezbjeđivanju pristojnih uslova za stanovanje njihovih dotadašnjih korisnika.

Nakon iskazane spremnosti Opštine Bar da bude dio ovog programa, stiču se uslovi za sprovođenje dalje procedure,koja uključuje raspisivanje tendera za kupovinu stanova,što je u nadležnosti Uprave za javne radove, kao i objavljivanje Javnog poziva za odabir korisnika,što je obaveza Ministarstva rada i socijalnog staranja, kazala je pomoćnica ministra i nacionalna koordinatorka Regionalnog stambenog prostora Budimirka Đukanović.

"Nakon kupovine stambenog prostora, Ministrastvo prenosi vlasništvo na Opštinu Bar, koja njime dalje raspolaže i dodjeljuje ga na korišćenje krajnjim korisnicima sa kojima zaključuje Ugovor. Važno je naglasiti da korisnici stanova nemaju mogućnost da iste otkupe,niti koriste u druge svrhe osim za sopstveno stanovanje,a kada izađu iz stanja socijalne potrebe, što će procjenjivati komisija formirana za tu svrhu, stanovi će se ustupiti na korišćenje drugim korisnicima", naglasila je Đukanovićeva.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici UNHCR-a i OEBS-a, organizacija koje, kako se navodi, daju snažnu podršku ovom programu.

Projekat Regionalnog stambenog programa predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, da riješe produženo raseljavanje izbjeglica i raseljenih osoba nakon rata 1991-1995. godine na teritoriji bivše Jugoslavije, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine, podsjećaju iz Opštine Bar.

Ukupan budžet programa je 584 miliona eura, a namijenjen je izgradnji stanova za 74.000 ljudi, odnosno 27.000 porodica. Glavni donator programa je Evropska Unija, a značajne novčane kontribucije osigurale su vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švajcarske, Danske i Turske, saopšteno je iz Opštine Bar.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније