Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

13. 12. 2019. 20:58 >> 20:58

DAMJANOVIĆ U ITALIJI

Međunarodna podrška SEEIIST projektu

U svojstvu predsjedavajućeg CEI naredne godine, Crna Gora će biti posvećena osnaživanju dobrosusjedskih odnosa, konstruktivnoj razmjeni mišljenja i ideja, kao i unapređenju dijaloga i projektno orjentisane saradnje među zemljama članicama CEI, kazala je ministarka nauke Sanja Damjanović na ministarskoj konferenciji o nauci i istraživanju koja se održava u Trstu, u Italiji.

Ministarska konferencija obuhvatila je širok spektar tema sa akcentom na inovacije, visoko obrazovanje, naučna istraživanja, kao i unapređenje multilateralne naučne saradnje.

“Cilj događaja, na kojem je učestvovalo šest ministara i dvanaest šefova delegacija zemalja CEI, bio je da se osnaži saradnja zemalja članica i identifikuju opcije i rješenja za važne regionalne i evropske izazove”, navodi se u saopštenju.

Na kraju konferencije, ministri CEI zemalja usvojili su Deklaraciju o nauci u kojoj je, između ostalog, izražena podrška regionalnom projektu Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru jugoistočne Evrope (SEEIIST), ukazajući na značaj nauke i krupnih međunarodnih istraživačkih infrastruktura kao osnovnog alata za povezivanje zemalja regiona.

U okviru plenarne diskusije pod nazivom “Naučna diplomatija i izgradnja kapaciteta”, ministarka Damjanović je predstavila projekat SEEIIST.

“U skladu sa tematikom sesije, a imajući u vidu da je projektna aktivnost vezana za SEEIIST kandidovana kao jedan od događaja koji treba da se realizuje tokom predstojećeg crnogorskog predsjedavanja CEI, ministarka je istakla kako je ovaj projekat pružio jedinstvenu šansu Regionu da se po prvi put sredstvima naučne diplomatije bori za ostvarenje cilja koji bi za cijeli region predstavljao značajan naučni i tehnološki iskorak”, navodi se u saopštenju.

„Zbog multidisciplinarne prirode, projekat bi unaprijedio saradnju nauke, tehnologije i privrede i predstavljao platformu za usavršavanje naučnika, inženjera, tehničara na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, poput CERN-a i dr. Uz to, stimulisao bi razvoj komplementarnih tehnologija, kao što su korišćenje alternativnih izvora energije, razvoj naprednih digitalnih sistema i sl.“, kazala je ministarka.

Implementacija definisanih prioriteta i sprovođenje planiranih aktivnosti. Kako je dodala, u ključnim oblastima regionalne saradnje će dodatno promovisati ulogu Inicijative kao relevantnog regionalnog i globalnog aktera. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније