Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

13. 12. 2019. 14:46 >> 14:46

DARMANOVIĆ U TIRANI

Regionalna saradnja najbrži put do EU

Regionalna saradnja jedan je od najefikasnijih načina da postignemo integraciju u evropske i evroatlantske strukture, poručio je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović danas u Tirani na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5).

Darmanović je naglasio da je Crna Gora kao članica NATO i predvodnik u procesu evropske integracije snažno posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter otvorenih vrata A5.

Pozdravio je rezultate albanskog predsjedavanja Poveljom i izrazio uvjerenje da će i BiH tokom predsjedavanja 2020. godine nastaviti s jačanjem napora na profilisanju A5 kao uspješne platforme za regionalnu bezbjednosnu saradnju i promociju evroatlantskih vrijednosti.

Kao se naglašava u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ocijenio da će skoro članstvo Sjeverne Makedonije u Alijansi, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom, doprinijeti jačanju saradnje i bezbjednosti regiona. U tom kontekstu, ministar je ukazao i na značaj usvajanja Programa reformi BiH.

Darmanović je pohvalio posvećenost SAD regionu, posebno u kontekstu globalnih izazova sa kojima se i naš region suočava, među kojima su ilegalne migracije, terorizam, sajber i hibridne prijetnje.

Tokom sastanka usvojena je Zajednička izjava u kojoj je potvrđena posvećenost regionalnoj saradnji i promociji politike otvorenih vrata u cilju što skorije integracije regiona u EU i NATO.

Sastanku su, osim šefa crnogorske diplomatije, prisustvovali ministri i predstavnici zemalja članica A5 - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i SAD, kao i zemalja posmatrača - Kosova, Slovenije i Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније