Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2019. 15:02   >>  15:03 1

DISKUSIJA U BP

Nasilni ekstremizam u CG nije posebno izražen

Sprječavanje i borba protiv nasilnog ekstremizma na lokalnom nivou, koja je dio Nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koje vode ka terorizmu, bila je danas tema panel diskusije u Bijelom Polju koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju u saradnji sa Nacionalnim Međuresorskim operativnim timom za borbu protiv nasilnog ekstremizma te Opštinom Bijelo Polje.

U Crnoj Gori problem nasilnog ekstremizma nije posebno izražen, ali uzimajući u obzir činjenicu da nijedna država nije imuna na ove pojave i da rizici uvijek postoje, u kontinuitetu se unapređuje rad svih relevantnih aktera i izgrađena je kvalitetna organizaciona struktura institucija države i civilnog društva, radi pružanja sistemskog odgovora, kako u dijelu prepoznavanja, praćenja, suzbijanja tako i na planu sprovođenja konkretnih postupaka deradikalizacije, reintegracije i resocijalizacije, ocijenio je nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog terorizma, Dragan Pejanović.

"Crna Gora je uspostavila kvalitetan, strateški, noramtivni i institucionalni okvir za prevenciju i suočavanjem sa ovim fenomenom. U tom cilju sprovodimo aktivnosti i na operativnom i na preventivnom planu, i jedina je država regiona koja je otišla dalje u prevenciji i oformila Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koje vode ka terorizmu“, saopštio je Pejanović.

I pored toga što je nasilni ekstremizam definisan kao pojava koja se odnosi na nasilje koje se opravdava ili je povezano sa ekstremnom religioznom, socijalnom ili političkom ideologijom, nasilni ekstremizam ne može suštinski biti odlika ni jedne vjere-religije, niti se smije bilo koja od njih optužiti za podsticanje i motivisanje ekstremizma, jer je suštinska odredba i priroda svake vjere između ostalog, i uspostavljanje mira i ljubavi među ljudima, istako je potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović.

"Aktivnosti koje Opština Bijelo Polje namjerava da sprovede na lokalnom nivou, se prije svega tiču edukacije i prevencije, a kao jednu od značajnijih preventivnih mjera bih izdvojio rad sa mladima, kako unutar škola, tako i kroz razne omladinske i nevladine organizacije koje su posvećene mladim“, kazao je Bećirović.

Svaka vrsta ekstremizma predstavlja negiranje demokratije i ljudskih prava i jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i sloboda, zagarantovanih međunarodnim konvencijama, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština, Veselin Grbović.

"Različiti oblici nasilnog ekstremizma su globalne pojave kojima se svako društvo mora aktivno i odlučno suprostavljati na lokalnom državnom i međudržavnom nivou. Premda se , na sreću, Crna Gora nalazi u grupi potencijalno manje ugroženih zemalja, ovoj pojavi treba psvetiti posebnu pažnju jer jedna neželjena aktivnost može ostaviti loše posledice. Zbog toga je prevencija najefikasniji način borbe protiv nasilnog ekstremizma. U tom cilju treba jačati nacionalne, ali i međunarodne kapacitete neophodne za suprostavljanje pojavi nacionalnog ekstremizma“, istakao je Grbović.

Debata u Bijelom Polju dio je rasprave o značaju prevencije nasilnog ekstremizma na državnom nivou , kao i događaja iz 1989. godine i njihovim refleksijama na dalji razvoj društva u Evropi i na Balkanu, čime se između ostlog bave organizatori panela.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније