Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

12. 12. 2019. 10:20 >> 10:41
40

PAPA FRANJO

"Zakon donijeti na demokratskim principima"

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti trebalo bi da bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori".

 

To je poruka državnog sekretara Vatikana Pjetra Parolina crnogorskom premijeru Dušku Markoviću, koju je u pismu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) uputio poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Papa Franjo je, odgovarajući na pismo srpskog patrijarha Irineja, istakao da su primjedbe i zabrinutosti zbog Nacrta zakona od strane SPC razmotrene u Rimokatoličkoj crkvi sa posebnom pažnjom.

"Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku Crkvi. S tim u vezi, Državni Sekretar, Kardinal Pjetro Parolin se lično obratio Predsjedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se miješa u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče vjerskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori“, zaključio je poglavar Rimokatoličke Crkve.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore na sjednici od 6. decembra ove godine usvojila je tekst Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i proslijedila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sljedeće sjednice koja je zakazana za 24. decembar.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizovaće molitveni crkveno-narodni sabor u Nikšiću 21. decembra, koji će biti nastavak onog Trojčindanskog iz juna.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније