Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 12. 2019. 14:06   >>  14:30

MINISTARSTVO RADA

Novi projekti za zapošljavanje vrijedni 900 hiljada eura

Tokom novembra i decembra potpisano je osam novih ugovora o bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od približno 900 hiljada eura za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu Roma, Egipćana i deficitarna zanimanja, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja obilježilo je početak realizacije projekata iz Poziva za bespovratna sredstva "Aktivnosti osposobljavanja za deficitarna zanimanja i za jačanje zapošljivosti romske i egipćanske populacije".

Tim povodom ministar Purišić je kazao da je riječ o novim projektima koji se realizuju u okviru Programa Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu koji se finansira iz sredstava pretpristupne podrške (IPA).

"Naime, tokom novembra i decembra potpisano je osam novih ugovora o bespovratnim sredstvima. Ovih osam projekata i ukupan iznos od približno 900 hiljada eura koji je obezbjeđen za njihovu realizaciju, predstavlja samo jedan dio aktivnosti koje Vlada Crne Gore realizuje kroz pomenuti Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, vrijedan 18 miliona eura", rekao je Purišić.

On je dodao da će se projekti sprovoditi do kraja 2020. godine i svojim aktivnostima i očekivanim rezultatima doprinijeće ublažavanju izazova koji postoji na crnogorskom tržištu rada, a odnosi se na posjedovanje nedovoljno razvijenih ili neadekvatnih kvalifikacija i vještina tražilaca posla.

"Aktivnosti osposobljavanja u okviru projekata će se organizovati u skladu sa potrebama tržišta rada, sa posebnim naglaskom na obuke za sticanje kvalifikacija, vještina i kompetencija koje su identifikovane kao deficitarne na tržištu rada u Crnoj Gori", istakao je Purišić.

Imajući u vidu višestruke barijere i predrasude sa kojima se susrijeću u društvu i prilikom pronalaženja zaposlenja, aktivnosti osposobljavanja za romsku i egipćansku populaciju će uključivati dodatnu podršku, savjetovanje i podizanje svijesti poslodavaca i društva uopšte kako bi se ublažile barijere i predrasude u njihovom zapošljavanju.

"Svih osam inicijativa imaju zajednički cilj, a to je povećanje mogućnosti zapošljavanja lica koja su u riziku od isključenja sa tržišta rada, socijalne marginalizacije i siromaštva. Međutim, ono što smatram za najvrijedniju karakteristiku koju posjeduju jeste to da se svi projekti zasnivaju na prednostima saradnje različitih aktera crnogorskog društva koji rade u partnerstvu", rekao je ministar.

On je najavio da sljedeće godine MRSS u saradnji sa Ministarstvom finansija i Delegacijom EU u Crnoj Gori kroz Program EU i Crne Gore planira da objavi još jedan Poziv za bespovratna sredstva u cilju daljih aktivnosti na povećanju zapošljavanja, sa fokusom na manje razvijene opštine, prevashodno one na sjeveru.

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic otvorio je konferenciju zajedno sa ministrom Purišićem i istakao značaj zapošljavanja romske i egipćanske populacije i njihove pune integracije u društvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније