Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Jedro.me, Objavila: J.B.Č. ]

10. 12. 2019. 12:23 >> 12:21
1

BAR

Svakodnevno zimsko kupanje u moru za Sergeja je eksperiment

Na pragu kalendarske zime, po temperaturama skoro zimskom vremenu, svakog jutra poznati fotograf Sergej Zabijako kupa se u moru.

U Rusiji kupanje tokom zimskih mjeseci nije neobično, čak naprotiv – to je tradicija. Na Crnogorskom primorju, kupanje u moru u decembru rekli bi da je nesvakidašnje, ali ove godine Sergej pliva svaki dan

Nakon što povede djecu u školu, Sergej svakog jutra dolazi do plaže u Šušnju, ulazi u more i pliva.
Danas, 10.decembra temperatura vazduha u Baru oko 8 časova iznosila je 11 stepeni Celzijusa, a mora 17.

"Da, malo je zahladilo, ali prijalo mi je jutarnje plivanje. Odlučio sam jesenas da ću plivati svaki dan. Naravno jedino ću praviti pauze ako baš vremenski uslovi to ne budu nikako dozvoljavali- jak vjetar, veliki talasi. Inače, plivam i plivaću tokom cijele zime, proljeća. To je moja želja, kao neki lični eksperiment da ispitam sebe, svoju izdržljivost", kaže Sergej koji u Baru živi osmu godinu sa svojom porodicom.

Dok rijetki Barani prođu barskom rivom u jutranjim satima, obučeni u zimske jakne, kapute i umotani šalom, Sergej ulazi u more.

Na kupanje u Baru, zimi, za sada Sergej ide sam. Svakako privuče pažnju prolaznika, čiji subjektivni osjećaj hladnoće bude još veći kad vide čovjeka kako ulazi u vodu.

Dok priča uz osmjeh, opušteno i spontano, Sergej navodi da se u Rusiji, i muškarci i žene, kupaju zimi i na temperaturama koje su ispod nule.

"Mnogi manastiri imaju hladne izvore, i u njima se ljudi kupaju, kupaju se djeca. To je normalno, to je tradicija ruskog naroda", objašnjava Sergej dodajući da se njegov organizam već adaptirao i on bez usiljenosti ulazi u more u decembru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније