Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

09. 12. 2019. 09:36   >>  09:37

TERMALNA KAMERA

Monitoring smanjuje krivolov na jezeru

Krivolov na Skadarskom jezeru biće smanjen radom call centra i 24-časovnim monitoringom takozvanom termalnom kamerom. U upravi Nacionalnog parka kažu da ovakav vid kontrole već daje rezultate. Nekoliko osoba je procesuirano zbog krivolova, dok su pojedini spriječeni u nelegalnim aktivnostima.

 

Termalna kamera 24 časa dnevno snima teritoriju Skadarskog jezera, odnosno 78 odsto njegove ukupne površine.

"Naš zaposleni koji sjedi u centru, kad na kameri, na monitoru, vidi neki vid nelegalnog dešavanja, direktno telefonskim putem upućuje našeg nadzornika na lokalitet dešavanja", rekao je direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović.

Pristup termalnoj kameri imaju i u ribarskom monitoring centru Ministarstva poljoprivrede.

"Termalna kamera radi po principu što, sve što ima određenu toplotu, može biti reflektovano u vidu kao što ste vidjeli na slici, u vidu kretanja na snimku. To je sasvim dovoljno da naš ribarski inspektor, odnosno lica koja su zadužena za kontrolu ribolovnih aktivnosti u Nacionalnom parku, izađu na teren i provjere o čemu se radi", kaže Denis Frljučkić iz resornog ministarstva.

Termalna kamera već daje rezultate. Nekoliko osoba je procesuirano, dok su drugi spriječeni u krivolovu.

"Zadnjih nekih desetak dana je bilo sigurno jedno desetak slučajeva, gdje su uspjeli da nam pobjegnu, jer u momentu kad su počeli, kad su izašli na jezero i počeli da rade određenu nelegalnu aktivnost, u tom momentu je i naš nadzornik bio nekih pet, do deset minuta na samom licu mjesta, tako da im nijesmo dozvoli da se bave tim nelegalnim aktivnostima. I taj momenat kada krivolovci bježe od nas je dobar jer opet nisu napravili štetu", rekao je Ivanović.

Svaku nelegalnu aktivnost koji uoče građani mogu prijaviti call centru Nacionalnih parkova.

Osim putem call centra neregularnosti možete prijavljivati putem aplikacije Nacionalnih parkova Crne Gore.

Marija Radulović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније