Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

08. 12. 2019. 15:33   >>  15:39 3

BEZ PLANOVA ZA TRUDNICE

Porodilište nema 13 gradova u Crnoj Gori

U Crnoj Gori porodilište nema 13 gradova, a stanovnice tih opština usluge ginekologa mogu da dobiju u matičnim domovima zdravlja, saopštila je generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu Mevlida Gusinjac.

Porodilišta nemaju opštine Andrijevica, Kolašin, Mojkovac, Žabljak, Plužine, Petnjica, Danilovgrad, Tuzi, Budva, Tivat, Herceg Novi, Gusinje i Šavnik.

U osam gradova u okviru zdravstvenih ustanova postoje porodilišta, i to u sedam opštih bolnica Bijelo Polje, Berane, Pljevlja, Bar, Cetinje, Kotor i Nikšić, kao i u Podgorici u Kliničkom centru Crne Gore.

Pored bolnica u domove zdravlja sa stacionarom porodilišta imaju u Ulcinju, Rožajama i Plavu.

Na pitanje kako je moguće da su se na Žabljaku 70-ih godina obavljali porođaji, dok sada, u 21 vijeku, trudnice moraju da idu u drugi grad, Gusinjac je rekla agenciji MINA, da je zdravstvena stanica u tom gradu sastavni dio Doma zdravlja Pljevlja, gdje ordiniraju dva izabrana ginekologa.

"U Opštoj bolnici Pljevlja takođe ordiniraju dva ginekologa, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi i stanovnice Žabljaka dobijaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou, što uključuje i praćenje trudnoće i porođaje", navela je Gusinjac.

Kako je objasnila, po Pravilniku o bližim uslovima u pogledu standarda, normativa i načina ostvarivanja primarne zdravstvene zaštite preko izabranog doktora, ginekolog u ambulanti izabranog doktora za žene treba da ima registrovanih žena, od 13-65 godina, najmanje pet hiljada, a najviše osam hiljada pacijentkinja.

Gusinjac je rekla da se u svim domovima zdravlja trudnice, kroz mjesečne kontrole, redovno kontrolišu kod ginekologa, a po potrebi i češće.

Na pitanje koliko je rizično trudnicu kojoj krene porođaj prevoziti u drugi grad, Gusinjac je kazala da u domovima zdravlja rade i Savjetovališta za trudnice, i da sve trudnice ginekolozi upoznaju sa orijentacionim terminom porođaja, kao i znacima početka porođaja kako bi se na vrijeme javile u porodilište.

Prema njenim riječima, sva tri nivoa zdravstvene zaštite, kad je u pitanju ginekologija i akušerstvo, skladno su raspoređena po medicinskim kriterijumima, tako da niko nije uskraćen za pružanje zdravstvene zaštite.

"Kada je u pitanju samo akušerstvo, onda se tu posebno vodi računa o bezbjednosti porođaja, a samim tim bebe i majke, da bude što bezbjednije, da se porođaj sprovodi u što bolje opremljenim centrima, gdje postoji mogućnost stalnog prisustva akušera, babice, odnosno kompletnog tima za pružanje tretmana", rekla je Gusinjac.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili da li je u planu skorije otvaranje porodilišta u nekom od gradova u kojem sada ne postoji.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније