Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

07. 12. 2019. 14:37   >>  14:37

DINASTIJA PETROVIĆ NJEGOŠ

Grobna mjesta na Dvorskom groblju

Stručni tim Ministarstva kulture je nakon razmatranja osam lokacija za grobna mjesta, predložio da se posmrtni ostaci članova dinastije Petrović Njegoš sahrane na lokaciji Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju, što je prihvatio i Koordinacioni odbor.

To je samo dio aktivnosti koje je Ministarstvo kulture preuzelo kako bi se realizovao istorijski čin prenošenja posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

Vlada Crne Gore je početkom februara zadužila Ministarstvo kulture da obrazuje stručni tim koji će predložiti Koordinacionom odboru odgovarajuću lokaciju za grobna mjesta potomaka dinastije. Predviđeno je i formiranje organizacione komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane.

"Stručni tim je nakon razmatranja osam lokacija (Grob vladike Danila na Orlovom kršu, Biljarda, Dvorac kralja Nikole, Crkva na Ćipuru sa ostacima Manastira Crnojevića, Vlaška crkva, Cetinjski manastir - Dvorsko groblje, Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju i lokacije na Njegušima), bio saglasan da to bude lokacija Dvorsko groblje, u okviru Novog groblja na Cetinju", ističe se u informaciji Ministarstva kulture koja je dostavljena Vladi.

Podsjeća se da je princ Nikola Petrović Njegoš, izjavio želju da posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, budu sahranjeni na cetinjskom groblju na slobodnom, predloženom mjestu, pored svojih sugrađana, kako bi se njihova grobna mjesta adekvatno štitila i održavala i bila pristupačna.

"On je istakao da ne želi vjerske obrede, jer ne želi da njegova porodica bude izvor podjele u Crnoj Gori, već zajedništva", kaže se u Informaciji Ministarstva kulture.

Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović je u svojstvu predsjedavajućeg sazvao prvu sjednicu Koordinacionog odbora 29. jula.

"Imajući u vidu kompleksnost budućih aktivnosti na toj lokaciji, na sjednici je podržan prijedlog za odabir članova stručnog tima, koji će sagledati prostorne komponente nove lokacije i pripremiti projektni zadatak za predloženu lokaciju", kaže se u Informaciji.

Odbor je donio Rješenje o obrazovanju stručnog tima kojim se obavezuje da povjereni zadatak izvrši do kraja godine.

Odbor je razmatrao koncept ceremonije, kada je u pitanju preuzimanje i doček posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, saglasan da tom događaju treba dati državni značaj, a njom će koordinirati ministar kulture, Aleksandar Bogdanović.

Članovi su ministar vanjskih poslova, Srđan Darmanović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, profesor Branislav Mićunović i pomoćnik generalnog sekretara Vlade i rukovodilac sektora za poslove protokola Simeun Raonić.
Organizaciona komisija se obavezuje, kako se navodi, da povjereni zadatak izvrši do kraja godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније