Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

07. 12. 2019. 22:07   >>  22:06 1

DEMOKRATE OCIJENILE

Loša politika DPS-a uništava drvnu industriju

Loša politika DPS u korišćenju prirodnih resursa, prema mišljenju Demokrata, naročito je ostavila traga u sektoru industrije drveta.

"Od zemlje sa regionalno prepoznatljivim različitim proizvodima od drveta, Crna Gora je sada izvoz finalnih proizvoda svela na statističku grešku, a višestruko uvećala uvoz. Došlo je do dramatičnog smanjenja broja zaposlenih u ovoj oblasti, što je uticalo na pad standarda građana, naročito na sjeveru države. Strategije koje je usvajala Vlada Crne Gore u ovoj oblasti ostale su samo mrtvo slovo na papiru" ističe se u saopštenju Demokrata.

Kako podsjećaju, prije trideset godina Crna Gora je imala kapacitete za preradu drveta i snažan izvozni potencijal. Proizvodila je i građevinsku stolariju, montažne kuće i parkete, posjedovala kapacitete za proizvodnju svih vrsta namještaja. Sve to u količinama i kvalitetu neophodnim za izvoz. Desetine hiljada građana je bilo egzistencijalno oslonjeno na ovu privrednu granu.

"Politika DPS-a je šumska bogatstva i vodeći pogon za preradu drveta, povjerila Draganu Brkoviću, a rezultat njegovog gazdovanja šumama pokazao se nakon raskida koncesionog ugovora, kada je konstatovano da je sušeno 80 hiljada kubika šume zbog izostanka adekvatnog održavanja. Takođe umjesto planirane sadnje 3.143 hektara novih šuma, Brkovićeva kompanija je zasadila svega 319 hektara. Nagomilani dugovi u višemilionskim iznosima po osnovu koncesija, poreza i drugih dažbina, kao i višemjesečna dugovanja prema zaposlenima, pokazuju da je riječ o potpunom kolapsu vodeće kompanije u drvnoj industriji", napominju u Demokratama.

Zvanična statistika pokazuje, dodaje se, da je u 2018. godini Crna Gora izvezla drvnu sirovinu u vrijednosti od 27 miliona eura. Istovremeno je uvezla 28 miliona eura proizvoda od drveta i 61,5 miliona eura namještaja i njihovih djelova. Ovakav trend je nastavljen i u 2019. godini prema podacima Monstata. Poređenja radi BiH izvozi oko 480 miliona proizvoda od drveta i namještaja, dok Crna Gora izvozi svega 766 hiljada eura vrijednosti namještaja.

"U Crnoj Gori je DPS uništio drvnu industriju, a sada izvozom sirovina razvija regionalne. Naravno, potrebno je izdvojiti svijetle primjere manjih prerađivača, kojima je izostala adekvatna podrška države, dok su se milioni usmjeravali prema Draganu Brkoviću. Potpuno je jasno da su pogrešna politika, i državna strategija, korupcija, privilegovanje pojedinaca iz vrha vlasti, doveli do potpune katastrofe u drvoprerađivačkoj industriji Crne Gore. Dakle, problem je potrebno riješiti u korijenu, a to je jedino moguće smjenom DPS-a, čime bi se presjekli usko interesni kanali i izgradila ozbiljna državna strategija u ovoj oblasti u skladu sa interesima Crne Gore i njenih građana", zaključuju Demokrate.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније