Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2019. 12:34 >> 12:39
1

NOVI AKT

Zakonom prvi put uređen rad pomorskih agencija

Zakonom o pomorskoj agencijskoj djelatnosti, prvi put se u Crnoj Gori pravno reguliše ta oblast, izjavila je za Radio Crne Gore direktorka Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković.

Ističe da će se  nakon što Parlament usvoji taj Zakon postojećim i novim pomorskim agencijama odobriti jednogodišnji period za prilagođavanje na nova poslovna pravila.

“Donošenjem zakona urediće se i uslovi za obavljanje pomorske agencijske djelatnosti, prava i dužnosti pomorskog agenta i agenta posrednika, način vođenja upisnika pomorskog agenata i agenta posrednika, nadzor nad obavljanjem pomorsko agencijske djelatnosti, kako i druga pitanja od značaja za rad pomorskih agenata”, pojašnjava Mijušković.  

Tokom izrade Predloga Zakona o pomorskoj agencijskoj djelatnosti, bili su uključeni predstavnici agencija i Privredne komore. 

Taj dokument je primjer konsenzusa koji mogu da postignu privreda i državna administracija, kaže Mijušković.  

“Ovo je jedan dobar model koji se pokazao kao dobitna kombinacija i primjer kako administracija i privreda teba da sarađuju”, navela je Mijušković.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva  završilo je Nacrt Strategije razvoja pomorske privrede za period 2020-2030, sa pratećim akcionim planom.

Nijesu tretirani samo klasični segmenti pomorske privrede, poput brodogradnje, brodarstva, pomorskog  prevoza,  lučkih usluga, infrastrukture...

Za planiranje razvoja koristili su moderni, ekološki održivi princip, plave ekonomije

“Plava ekonomija obuhvata sve one privredne aktivnosti koje su povezane sa morem i obalnim područjima, kao i industrije koje su u nastajanju”, navela je Mijušković.

Direktorka Direktorata za pomorsku privredu Maja Mijušković najavila je da će Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, do kraja mjeseca uputiti na javnu raspravu Strategiju razvoja pomorske privrede za period 2020-2030.

Milorad Filipović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније