Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

06. 12. 2019. 19:54   >>  20:17 6

SLOBODA VJEROISPOVJESTI

Vjerske zajednice različito o Prijedlogu zakona

Vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti, koji je juče usvojila, uskoro će biti razmatran na posebnoj sjednici Parlamenta. Dok jedni pozdravljaju nova zakonska rješenja jer smatraju da će konačno biti riješeno pitanje crkvene imovine, drugi su oprezni u komentarisanju, a iz Mitropolije crnogorsko-primorske pozivaju crnogorsku vlast da se, kako kaže mitropolit Amfilohije, urazumi i ne objavljuje rat Bogu.

Predstavnik Mitropolije Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić pozdravlja donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, jer će se, kako kaže, konačno, riješiti pitanje crkvene imovine.

Po slovu zakona, svi vjerski objekti koji su bili u državnom vlasništvu do 1918. a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine - biće vraćeni državi.

"S obzirom na to da je ta imovina veim dijelom 12 km i više desetina manastira i crkava između 1996. i 2006. upisana na Beogradsku patrijaršiju ona će za godinu tim Zakonom biti ponovo upisana na Crnoj Gori i to je izazvalo bijes Beogradske patrijaršije jer se radi o ogromnoj imovini koja je inače depozit crnogorske tradicije i kulture i kao takva naravno ponovo treba da bude uzakonjena", rekao je Stevo Vučinić iz CPC. 

Danas iz Mitroplije crnogorsko-primorske nijesmo mogli da dobijemo komentar na Prijedlog Zakona. Na liturgiji u manastiru Župa nikšićka, mitropolit Amfilohije pozvao je crnogorsku vlast da se, kako je kazao, urazumi i ne objavljuju rat protiv Boga, i ne nastavlja bogoborno djelo svojih prethodnika bezbožnika.

Poručio je da protiv Boga nije lako ratovati i da ko god je Bogu objavio rat zna se kako je završio.

Iz Kotorske biskupije, kazali su da je nazahvalno komenatrisati Prijedlog Zakona - čiji tekst još javnosti nije dospupan. Ipak, podjsjećaju na stav Katoličke crkve da Zakon o slobodi vjeroispovjesti ne bi trebalo da rješava pitanje crkvene imovine.

"Sada ovako ostavljati pretpostavke, dizati novu medijsku prašinu i paniku mislim, a nije mjesto. Ako CG ide evropskim putem jasno je da sa benefitima sljedeće članice idu obaveze u budućnosti. Tako da smo svi odrasli i da moramo razmišljati racionalno jer postoji pravo koje obavezuje i crkve i državu," kaže kancelar Kotorske biskupije Don Robert Tonsati.

Iz islamske zajednice poručuju da je bilo krajnje vrijeme da se donese Zakon jer ga Crna Gora, podsjećaju, skoro 30 godina nema iako ga sve države u regiona imaju odavno.

"Činjenica da ga je usvojila pokazuje dobronamjernost Vlade da riješi pitanje što ne znači da su sva pravna rješenja najbolja ali ima dobrih pravnih rješenja. Islamska zajednica je imala preporuke koje je Venecijanska komisija prihvatila a i Vlada prepoznala da ih uvrsti u tekst zakona," kaže Fuad Čekić iz Islamske zajednice.

A kako su saopštili iz Vlade, tekst zakona urađen je u skaldu sa preporukama Venecijanske komisije i po najvišim evropskim standardima.

Kažu, nemaju namjeru da onemogući bilo koga da uživa vjerska prava u hramovima, te da samim tim nema potrebe da ih iko brani.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније