Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

06. 12. 2019. 13:52 >> 14:08

U JUNU 2020.

Međunarodni sajam pršute na Cetinju

Cetinje će biti domaćin prvog Međunarodnog sajma pršute (MESAP) kojeg će, pod pokroviteljstvom Prijestonice, organizovati Turistička organizacija grada i klaster Crnogorski pršut, 5. i 6. juna 2020. godine.

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan kazao je na konferenciji za novinare da su Cetinje i njegova okolina poznati i van granica Crne Gore po izuzetnim mesnim proizvodima od kojih se crnogorski pršut izdvaja prepoznatljivim kvalitetom i ukusom.

"O kakvom se brendu radi jasno je iz činjenice da se na prostoru cetinjske opštine godišnje proizvede oko 400 hiljada pršuta. Ovaj proizvod ujedno je i potencijal za razvoj Cetinja ne samo u privrednom i turističkom smislu, nego i kroz nova zapošljavanja, i stvaranje perspektive za dalji napredak cijele opštine u svim sferama života", rekao je gradonačelnik.

Prijestonica Cetinje se, prema njegovim riječima, spremno prihvatila pokroviteljstva sajma, jer u lokalnoj upravi vjeruju da Cetinje i Crna Gora zaslužuju festival pršute, a zaposleni u cetinjskoj mesnoj industriji priliku da im se iskaže poštovanje za rezultate koje postižu.

Sajmom će, kako je ocijenio, biti promovisani domaći proizvodi i podržana nacionalna kampanja za kupovinu domaćih proizvoda.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić, vjeruje da će sajam doprinijeti promociji kvalitetnih i autentičnih proizvoda iz Crne Gore, čija je posebnost prepoznata i zaštićena u skladu sa zakonom.
On je podsjetio da je Crnogorski pršut u decembru 2018. godine zaštićen kao geografska oznaka.

"Zaštita proizvoda geografskim oznakama doprinosi ukupnom ruralnom razvoju, pa proizvođačima omogućava da povećaju tržišnu vrijednost svojih proizvoda. Zaštita geografskim oznakama omogućava i djelotvornu zaštitu protiv bilo kakve zloupotrebe, imitacije i obmane", naveo je Žugić.

Potpredsjednica Privredne komore Crne Gore Ljiljana Filipović ocijenila je da će sajam biti svojevrsni forum ponuđača i partnera, koji će saradnjom i udruženim iskustvima, znanjima i svim ostalim resursima, mnogo lakše i cjelovitije ostvariti svoje interese i korist u sve složenijoj i zahtjevnijoj utakmici na tržištu.

Ona je navela i da projekti Privredne komore "Dobro iz Crne Gore", "Kupujmo domaće" i "Domaći ukusi" daju dobre rezultate.

Predsjednik klastera "Crnogorski pršut" Jovan Kaluđerović najavio je da bi se već u februaru na tržištu mogle naći prve količine crnogorskog pršuta sertifikovanog po evropskim standardima.

"Uvjereni smo da ćemo ubrzo ispuniti sve pretpostavke i da će upravo naš proizvod biti prvi iz Crne Gore koji će dobiti geografsku oznaku po standardima Evropske unije", rekao je on.

Kaluđerović je podsjetio da su članovi klastera Crnogorski pršut u protekle dvije godine učestvovali na renomiranim sajmovima i festivalima pršuta u evropskim i zemljama regiona, gdje su za svoj proizvod dobili visoka priznanja.

Direktor TO Cetinje Oskar Huter kazao je da su festivali i sajmovi danas postali najbrže rastuća turistička ponuda, služe kao jedan od alata promocije i mogu koristiti u promjeni imidža grada. Predstavljaju i nadogradnju turističke ponude koja rezultira povećanjem konkurentosti destinacije.

Za organizaciju sajmova ovoga tipa, kako je ocijenio, izuzetno je važno učešće i podrška države i relevantnih nacionalnih institucija, dodajući da su Prijestonica Cetinje, Turistička organizacija i klaster Crnogorski pršut već opredijeli značajna sredstva za organizaciju sajma.

Pozivnicu za učešće na prvom MESAP-u upućena je svim registrovanim proizvođačima suhomesnih proizvoda iz Crne Gore, kao i brojnim proizvođačima iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine i zemalja EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније