Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

05. 12. 2019. 17:55   >>  18:58

BOGDANOVIĆ

Zakon o medijima po međunarodnim standardima

Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o medijima.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao kako je novi akt plod rada u kojem su učestvovali i predstavnici medijske zajednice, civilnog sektora, akademske zajednice, regulatora i samoregulatora, Sindikata medija, predstavnika državnih institucija.

"Tokom izrade ovog akta, imali smo tijesnu saradnju sa ekspertima Savjeta Evrope, uz najširu javnu raspravu koja je trajala i van maksimalnih rokova. Zakon je praćen i trostrukom monitoring ekspertizom Savjeta Evrope, uz tri čitanja Evropske komsije, a sve u cilju usaglašavanja sa najvišim međunarodnim standardima", rekao je on.

Ministar Bogdanović je istakao kako prijedlog novog zakonskog rješenja donosi niz novih mjera i instituta.

Neka od novih rješenja tiču se šire definicije medija, koja sada podrazumijeva i online medije.

Pritom, prijedlog zakona prepoznaje i odgovornosti osnivača tih medija u pogledu objavljivanja komentara treće strane, opet na preporuku eksperata Savjeta Evrope. Prijedlogom zakona predviđeno je i formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, što i ovim putem želim posebno akcentovati kao dobar model.

"U okviru tog fonda biće obezbijeđena podrška medijima za proizvodnju programskih sadržaja od javnog interesa, kao i sredstva za podsticanje samoregulacije", naglasio je on.

Pitanje medijskog vlasništva takodje je tretirano novim aktom.

"To će, kako je ovim prijedlogom definisano, biti transparentnije, a osnivači medija imaće i obavezu da na jednostavan i direktan način omoguće javnosti podatke o svim vlasnicima koji imaju više od pet odsto udjela u osnivačkom kapitalu medija. Takođe, zakon definiše transparentnost finansiranja medija iz javnih prihoda, uključujući i oglašavanja državnih organa u medijima, tako što predviđa kako obavezu organa javnog sektora, tako i medija o vođenju evidencije i objavljivanje podataka o uplatama iz javnih prihoda", saopštio je ministar Bogdanović.

Prijedlog zakona o medijima, uz to, sadrži i posebne odredbe koje se tiču osnivanja medija, prava zaštite izvora informacija, zaštite ugleda novinara, isključenja odgovornosti za štetu ako je novinar postupao u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, pretpostavke nevinosti, zabrane govora mržnje, zaštite djece i maloljetnika, prava na ispravku i odgovor, te čuvanja i prava na uvid u medijski zapis.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније