Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

05. 12. 2019. 08:13   >>  08:17

U UIKS-U U PONEDJELJAK

Izložba slika koje su napravili zatvorenici

Izložba slika zatvorenika, u organizaciji NVO Identitet, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, biće otvorena u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u ponedjeljak, 9. decembra, u 10 časova.

Izložba je kruna projekta "Lična karta dostojanstva", podržanog od Ministarstva pravde, a na njoj će biti predstavljeno oko 40 slika na platnu, čiji su autori zatvorenici, koji su naslikali i murale u prostorijama za posjete, u okviru realizovanja edukativnih i kreativnih radionica.

Kako napominju u NVO Identitet, projekat "Lična karta dostojanstva" postigao je širok spektar rezultata koji povezuju reintegraciju zatvorenika sa socijalnim statusom i budućim djelovanjem u zajednici.

"Osnovna pretpostavka projekta je humanistički pristup pojedincu, sa akcentom na šansi i prepoznavanju sopstvene duše i skrivenih dimenzija ličnosti kroz stvaralaštvo, što su omogućile radionice realizovane od juna do novembra. Glavni zadatak radionica je doprinos trajnom uklanjanju kriminalnog ponašanja zatvorenika", ističu u NVO.

Kako dodaju, radionice su pomjerile granice očekivanih ishoda, a učesnici su imali priliku da otkriju svoju darovitost i da nauče da otvaraju vrata nekim novim prilikama, kroz hobi ili društveno prihvatljiv način egzistencije, zarade, samopoštovanja i društvenog ugleda.

"NVO Idenitet, kao nosilac projekta, osmislio je jedinstven koncept reintegracije, nakon niza godina istraživanja i rada u ovoj oblasti. Olivera Ćirković, nekadašnja pripadnica međunarodne kriminalne organizacije Pink Panter, bila je dio tima Identiteta i znalački je ohrabrila osuđenike na personalne izraze, etičke modalitete i uvjerenja da njihov svijet upravo zavisi od njih. Prvi put u Evropi, bivša kriminalka, odnosno nekadašnja zatvorenica, našla se u ulozi edukatora, dokazujući da postoji druga strana osuđenika, da suština osuđenika nije njegovo krivično djelo zbog koga izdržava kaznu, već beskrajno područje afirmativnih izbora", ističu u NVO.

U kreativnoj psihoterapijskioj radno-okupacionoj sekciji, Tijana Vuković, koordinatorka aktivnosti u UIKS-u, upoznala se sa višestrukim mogućnostima jednog broja zatvorenika, koji su radom na sebi dokazali povjerenje i koji će znati da cijene slobodu, ljudski rod, porodicu, prijatelje, one koji ih iskreno vole.

Izložbu će otvoriti Milan Tomić, direktor UIKS-a, Tijana Vuković, koordinatorka aktivnosti u UIKS-u ispred NVO Identitet i Olivera Ćirković, slikarka i književnica, voditeljka likovnih radionica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније