Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

04. 12. 2019. 16:10   >>  16:17

ZA MOGUĆNOSTI KAO U EU

Osniva se Komora medicinskih sestara, babica i tehničara

Osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara doprinijeće poboljšanju uslova za obavljanje te profesije i unapređenju zdravstvene etike i kvaliteta zdravstvene zaštite, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je kazao da je Ministarstvo zdravlja uvrstilo osnivanje Komore u Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji se nalazi na javnoj raspravi.

„Osnivanje Komore doprinijeće poboljšanju uslova za obavljanje profesije, zaštiti profesionalnih interesa, unaprjeđenju zdravstvene etike, a samim tim i unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite“, rekao je Hrapović, otvarajući treću Regionalnu konferenciju medicinskih sestara i babica, koja se danas i sjutra održava u Podgorici.

On je naveo da je utvrđena lista regulisanih profesija, što će omogućiti da crnogorske medicinske sestre i babice imaju iste mogućnosti kao i njihove kolege iz zemalja EU.

Kako je istakao, Ministarstvo zdravlja će u saradnji sa Udruženjem medicinskih sestara i tehničara Crne Gore, nastojati da unaprijedi profesiju primjenom politike za dugoročno obezbijeđenje zdravlja populacije.

„Pored povećanja zarada, koje je obezbijedila Vlada, nastojaćemo da svi zajedno boljom organizacijom rada, planiranjem, racionalnom potrošnjom sredstava, stvorimo mogućnost finansijskih preraspodjela u sistemu, koje će se reinvestirati u razvoj tehnologije, ali i za poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih“, kazao je Hrapović.

Bez adekvatne zdravstvene njege, dodao je Hrapović, nema unaprjeđenja zdravlja, pravilne prevencije bolesti i brige o fizički, mentalno i socijalno oboljelim licima svih uzrasta.

„Posebnu važnost sestre imaju u liječenju onih koji su onesposobljeni, a još značajniju ulogu imaju u trenucima života kada nam je topla ljudska riječ najpotrebnija. Naše sestre su to shvatile, tako da je crnogorsko sestrinstvo krenulo krupnim koracima da razvija i unaprjeđuje zdravstvenu njegu“, istakao je Hrapović

Kako je kazao, sve ovo se može postići samo adekvatnim obrazovanjem, nadogradnjom znanja i stručnim usavršavanjem.

Prema riječima Hrapovića, samo takva, najbrojnija populacija u zdravstvu, ima snage da iznese teret odgovornosti tokom reforme zdravstva u Crnoj Gori.

„Crnogorske medicinske sestre i babice se u kontinuitetu usavršavaju i konstantno unaprjeđuju i dograđuju svoje znanje i sposobnosti", kazao je Hrapović.

On je naglasio da će država, pored poboljšanja životnog standarda, nastaviti da radi na obezbjeđivanju optimalnih uslova za rad u zdravstvenim ustanovama, kroz rekonstrukciju i modernizaciju objekata i nabavku medicinske opreme.

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara i babica Crne Gore Nada Rondović, istakla je da je kroz desetogodišnji rad ova nacionalna asocijacija stekla zavidno znanje i iskustvo vezano za izazove koji se nameću državama koje pristupaju Evropskoj uniji.

"Uređena sestrinstva u razvijenim zemljama su punopravne članice međunarodnih strukovnih asocijacija i sa pravom kreiraju i razvijaju globalnu politiku sestrinstva i ravnopravno učestvuju u zdravstvenim politikama", kazala Rondović.

Ona je ocijenila da danas sestrinstvo treba da ima jedinstvenu profesionalnu samostalnost, kako bi se iskazalo sve ono što medicinske sestre kroz zdravstvenu njegu pružaju pojedincu i cjelokupnom društvu.

„Medicinske sestre treba da ostanu fokusirane na modernizaciju osnovnih zdravstvenih usluga, stvaranje najboljeg modela i implementaciju nacionalnih kliničkih programa zdravstvene njege, kao i na efikasnost i efektivnost u radu“, naglasila je Rondović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније