Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 12. 2019. 15:56 >> 15:52

OSOBE SA INVALIDITETOM

Borba protiv stereotipa, socijalnih i fizičkih barijera

Osobe sa invaliditetom suočavaju se sa brojnim barijerama i predrasudama. O problemima sa kojima se susreću razgovaralo se u Bijelom Polju na Okruglom stolu. Predstavnicima lokalne vlasti, sedam udruženja okupljenih u koaliciji “Savez” ukazalo je na to da se još bore protiv stereotipa, socijalnih i fizičkih barijera.

"Bjelopoljsko Udruženje “Brain” ima oko 50. članova oboljelih od moždanog udara. Zalažu se za bolji život OSI i jednake mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Nedostaju im i pratioci i zato očekuju intenzivniju podršku i pomoć društvene zajednice. Kao poseban problem Mešter izdvaja težak socio – ekonomski položaj OSI", kaže Ranko Mešter, predsjednik NVO “Brain”

Predsrasude su, kaže prvi čovjek Udruženja “Brain” da OSI nemaju kvalitete i sposobnosti za posao. Smatra da mnogu ravnopravno da učestvuju u radnom procesu. Podsjeća da su to potvrdili projekti ZZZCG i lokalne uprave koji su otvorili nove ali kratkotrajne mogućnosti OSI.

Bjelopoljska Opština posljednjih godina preduzima niz aktivnosti kako bi se u toj sredini unaprijedio položaj OSI. Time podstiču razumijevanje društva za njihove probleme i neophodnu podršku. U skladu sa svojim budžetskim mogućnostima, u lokalnoj upravi čine sve kako bi poboljšali status OSI i uključili ih u društvenu zajednicu.

"Čikić ističe da bjelopoljska Opština podržava aktivnosti NVO – a koje se zalažu za bolji i prosperitetniji život OSI. Napretka, kako kaže ima, ali je još mnogo planova koje treba primijeniti u praksi. Na tome tek treba da se radi", kaže Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu. 

Članovi koalicije “Savez” i predstavnici lokalne samouprave zaključili su da se udruženi mogu izboriti za prava I bolji život OSI. Podsjetili su da su kroz dvogodišnju saradnju sa ZZZCG preko javnih radova zapošljavali lica koja su pružala pomoć OSI kao personalni asistenti. Težnja svih učesnika Okruglog stola jeste da se lokalna udruženja i organizacije koje se bave problemima OSI osnaže I uključe u društvo, da se ne osjećaju diskriminisano i marginalizovano već kao ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније