Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

02. 12. 2019. 23:59   >>  04. 12. 2019. 08:44

PEJANOVIĆ PORUČIO

CG spremna za povratak crnogorskih državljana sa stranih ratišta

Vlada Crne Gore je stvorila preduslove za povratak crnogorskih državljana sa stranih ratišta, poručio je državni sekretar u MUP-u i nacionalni koordinator za borbu protiv nasilnog ekstremizma Dragan Pejanović, na četvrtom sastanku Regionalne mreže nacionalnih koordinatora zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju.

Skup je realizovan u organizaciji Inicijative za integrisano upravljanje na području unutrašnje bezbjednosti (IISG) i uz podršku Evropske unije.

Kako saopštavaju u MUP-u, sastanak nacionalnih koordinatora bio je prilika da se razmotre izazovi u oblasti suočavanja sa procesom povratka lica sa stranih ratišta, naročito osjetljivih društvenih grupa, žena i djece, i predstave uporedna iskustva.

Konstatovano je da je potrebno obezbijediti sveobuhvatan pristup za djecu povratnike, poseban tretman za žene povratnice, dok je za muškarce povratnike nakon sprovedenog krivičnog postupka, potrebno sprovoditi programe deradikalizacije, resocijalizacije i reintegracije u društvo.

Pejanović je predstavio aktivnosti koje se u Crnoj Gori realizuju na planu borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije, posebno onih koji vode ka terorizmu i istakao je da postoji niz inicijativa koje daju rezultate.

"Rješavanju ovog izazova pristupa se s punom posvećenošću, iako ova problematika u Crnoj Gori nije posebno izražena, a broj crnogorskih državljana na stranim ratištima je neznatan. Kroz aktivnosti Nacionalnog operativnog tima podiže se svijest o ovom fenomenu, postoji aktivan dijalog svih segmenata društva, oformljen je Tim za pomoć i zaštitu. Takođe, Crna Gora je jedina država u regionu koja ima Nacionalnu platformu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, a ova mreža se u kontinuitetu širi", istakao je Pejanović.

Prema njegovim riječima, i u narednom periodu će se nastaviti sa djelovanjem u pravcu daljeg jačanja prevencije i izgradnje institucija.

Crna Gora je pouzdan partner u davanju doprinosa regionalnim i međunarodnom naporima u suočavanju sa ovom globalnom prijetnjom, a posvećenost Crne Gore dodatno je potvrđena potpisivanjem Sporazuma između Crne Gore i Evropske komisije o sprovođenju Zajedničkog akcionog plana za borbu protiv terorizma na Zapadnom Balkanu 19. novembra ove godine u Skoplju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније