Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan, Objavio: I. P. ]

04. 12. 2019. 07:37   >>  07:36 4

AMFILOHIJE U TIRANI

Mitropolija: Pomoć za pogođene u zemljotresu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posjetio je arhiepiskopa Tirane i cijele Albanije Anastasija, povodom razornog zemljotresa koji je pogodio tu državu. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su saopštili da je sastanak upriličen na inicijativu mitropolita, te da je Arhiepiskopiji ostavljen i novčani prilog za unesrećene u ovom potresu.

 

Vladike su razgovarale o savremenim izazovima u Pravoslavnoj crkvi, osobito, kako su kazali, o usložnjavanju odnosa među pomjesnim pravoslavnim crkvama, izazvanog odlukom Konstantinopoljske patrijaršije da raskolničkim grupacijama iz Ukrajine dodijeli tomos o autokefalnosti.

Arhiepiskop Anastasije i mitropolit Amfilohije su se saglasili da trenutna situacija iziskuje svepravoslavno saborno rješenje.

Mitrocolit je arhiepiskopa upoznao i sa problemima sa kojima se Crkva suočava u Crnoj Gori povodom nastojanja vlasti da novim zakonom o slobodi vjeroispovijesti ugroze ime, dostojanstvo, kontinuitet i imovinu Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih pravoslavnih eparhija u Crnoj Gori, osporavajući time osmovjekovnu jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve (Pećke patrijaršije) na prostoru Crne Gore. Arhiepiskop Anastasije je u razgovoru dao punu podršku postojećem kanonskom poretku Pravoslavne crkveu Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Mitropolit je arhiepiskopu Anastasiju iskazao poštovanje za trud koji je učinio za „vaskrsavanje života Pravoslavne crkve u Albaniji, koja je prije njegovog dolaska bila na ivici opstanka".

"Povodom devedesetog rođendana arhiepiskopa Anastasija, mitropolit mu je na dar donio ikonu Majke Božije Filerimske i ikonu Svetog Petra Cetinjskog", piše u saopštenju.

Mitropolit je u povratku iz Tirane posjetio Udruženje „Morača-Rozafa“u Skadru, gdje se susreo sa upravom i članovima tog udruženja, kao i sa pravoslavnim sveštenicima iz Skadra.

"Mitropolija će, s blagoslovom arhiepiskopa Anastasija, i dalje nastaviti da pomaže našu zajednicuu Albaniji, osobito u pogledu škole srpskog jezika, kao iunapređenja crkvenog života", zaključuju iz Mitropolije.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније