Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M.Lj. ]

02. 12. 2019. 16:57 >> 16:58

ROMSKI NOVINARI

Žele da isprave sliku o Romima iz crnogorskih medija

Kroz projekat “Od Roma za Rome – medijska promocija prava Roma” troje mladih iz romske zajednice počelo je da se bavi novinarstvom i radi u prvom romskom portalu RomaNet. Oni su uradili i istraživanje koje je pokazalo da 47 odsto od 150 anketiranih Roma nema povjerenje u crnogorske medije, a svaki šesti ne prati ni jedan medij.

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama - Phiren Amenca“ danas je u EU info centru održala konferenciju povodom predstavljaja projekta “Od Roma za Rome – medijska promocija prava Roma” koji je finansijski podržala organizacija European Endowment for Democracy, a u okviru kojeg je redizajniran i osnažen prvi romski portal RomaNet.

Na konferenciji su predstavljeni očekivani rezultati projekta, kao i dosadašnje projektne aktivnosti koje su realizovane.

“Projekat je započeo u martu ove godine. Kroz projekat smo osnažili troje mladih iz romske zajednice da se bave novinarstvom. Oni su prošli obuku novinarstva od tri mjeseca nakon čega su od septembra ove godine započeli svoj profesionalni angažman na portalu RomaNet”, objasnio je izvršni direktor NVO Phiren Amenca, Elvis Beriša i dodao da su kroz projekat obezbjedili potrebnu opremu za kreiranje video sadržaja istučući da novinari nastoje da kreiraju multimedijalne sadržaje.   

Beriša je na konfrenciji kazao da je RomaNet prvi romski medij koji svakodnevno proizvodi i objavljuje sadržaje poput kratke vijesti, ali i druge veće istraživačke priče iz romske zajednice. Na portalu poseban fokus se daje, kaže Beriša, promovisanju pozitivnih primjera iz romske zajednice koji se obrazuju ili su uspješni u svojim svakodnevnim poslovima.

Novinar portala RomaNet Serđan Baftijari kaže da je kroz dosadašnji rad na portalu imao mogućnost da prikaže drugačiji ugao mjesta iz kojeg dolazi, a koji u javnost važi za kvart u kome “stranci” nijesu dobrodošli.

“Neusklađenost fotografija sa temom kada se piše o Romima je veoma čest slučaj. Tako recimo, kada god se govori o Romima imamo priliku da vidimo inserte I fotografije iz arhive medija, a koji se odnose samo na kamp Konik gdje su djeca polubosa ili polugola. Ponosan sam što sam kroz moju reportažu uspio da prikažem život mladih Roma koji žive na Koniku, gdje oni izlaze I šta rade u slobodno vrijeme” objasnio je Baftijari I dodao da je podjedno ponosan i na priči koju je radio sa jednim od najuspješnijih preduzetnika Roma u Crnoj Gori jer, kako kaže, upravo je to ono što danas nedostaje medijima u Crnoj Gori.

Baftijari je takođe predstavio rezultate istraživanja o inkluziji mladih Roma u Crnoj Gori u okviru kojeg je posvećen i dio oko percepcije mladih Roma o medijima. Istraživanje je rađeno u pet opština na uzorku od 150 mladih Roma i Romkinja.

“Svaki šesti ispitanik uopšte nema povjerenje u medije u Crnoj Gori dok oko 53% uglavnom imaju povjerenje. Dosta zabrinjavajući podatak je da svaki 6 ispitanik uopšte ne prati nijedan crnogorski medij”, objasnio je Baftijari i dodao da mladi koji žele da dođu do informacija koje njih zanimaju to rade preko društvenih mreža i to 37% ispitanika i putem televizije njih 38%, dok preko radia i štampanih medija mnogo manje”. 

RomaNet, prvi romski portal

Poseban fokus konferencije bio je na predstavljanju portala RomaNet koji je pokrenut od septembra ove godine.

“RomaNet je prvi romski portal u Crnoj Gori koji je pokrenut od strane obrazovanih Roma i Romkinja sa ciljem da objektivno i tačno informiše o svakodnevnim dešavanjima u zemlji i svijetu o najznačajnijim temama sa posebnim fokusom u sferi života romske zajednice”, kazala je Violeta Hajrizaj, novinarka portala RomaNet.

Redakcija portala Romanet će, osim na crnogorskom jeziku, najznačajnije objavljene sadržaje prevoditi i objaviti i na romskom jeziku. Ova mlada novinarka portala RomaNet objasnila je da će, osim svakodnevnih tema, promovisati i pozitivne primjere iz romske zajednice kroz rubriku “Putokaz” sa ciljem da se utiče na suzbijanje predrasuda i stereotipa o ovoj zajednici.

 

“Problemi sa kojima se romska zajednica svakodnevno suočava sada su značajno vidljiviji. Portal RomaNet je u prvoj sedmici rada ukazao na nedostatak "ležećih policajaca" u romskom naselju. Nakon 10 dana nedostatak je riješen i ovo je za našu redakciju bio prvi rezultat koji smo ostvarili u prvoj nedelji rada, ali i veliki vjetar u leđa da nastavimo dalje”, ispričala je Violeta.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније