Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 09. 2013. 14:27   >>  15:27

RASPRAVA O SUDOVIMA

Marković: Kratak rok za bolja rješenja

Poslanici su završili raspravu o predlozima zakona o Sudskom savjetu i sudovima. Ministar pravde, Duško Marković, kazao je da pojedina rješenja možda nijesu najbolja i adekvatna, zbog kratkog roka koji je bio predviđen za njihovu pripremu.

Skupština, na vanrednoj sjednici, razmatra set predloga zakona o pravosuđu i tužilaštvu, koji su usklađeni sa izmjenama Ustava, a prvo se raspravljalo o izmjenama zakona o Sudskom savjetu i sudovima.

Ministar pravde Duško Marković kazao je da je vladavina prava uslov ukupnog napretka Crne Gore, ne samo u oblasti pravosuđa.

,,Ministarstvo je izradilo četiri zakona i tražilo ustavnim zakonima da budu duži rokovi za implemetaciju. Nijesmo naišli na razumijevanje, to je bio ozbiljan ograničavajući faktor za najbolje predloge'', rekao je Marković, navodeći da rok od 20 dana nije dovoljan da se kvalitetno posveti rješenjima.

Marković je naveo da su ponudili moguća rješenja, i da su spremni da budu konstruktivni za sve što se danas čuje na raspravi.

,,Nismo mogli bolje u ovako kratkom roku, i zato možda neka rješenja nisu moguća i adekvatna i zato ćemo raditi na njihovom popravljanju danas. Možda ovo nije dobro, a vi ćete danas odlučiti o tome”, rekao je on.

Marković kazao da je za neka rješenja bilo potrebno organizovati i javne rasprave, što nije učinjeno.

Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista ocijenio je da nije tačno da su u vladajućoj koaliciji, posebno u DPS-u i Vladi, razvlačili postupak, insistirali da se stvari rastežu, odlažu „i time prikrivali nedostatak političke volje da se suočimo sa obavezom bavljenja osjetljivim pitanjima”.
Vuković je kazao da ih kritikuju oni koji bi da zadrže postojeće stvari, oni koji nijesu zadovoljni ustavnim amandmanima. 

Poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da u toj stranci smatraju da su predložene izmjene zakona samo kozmetičke promjene zbog evropskog štrika, kao i da su izuzetno pogodne za propagadnu o inetgracijama a da zapravo neće doći do promjena.

On je kazao da je ministar Marković imao drugačiji stav, jer je akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno da „ovo o čemu danas govorimo bude završeno do oktobra naredne godine”.

On je dodao da su sve rasprave o sudstvu, policiji i tužilaštvu, kao Bermudski trougao - da su se u njemu izgubili i oni koji tu rade oni koji su došli da traže i sprovode pravdu.

Poslanik Socijalističke narodne partije Snežana Jonica poručila je Markoviću da način na koji su predložene neke norme govori o tome da ne žele kroz zakon da sprovedu ustavne amandmane na način da budu jasni i dovedu do onog što je svima bio cilj kad su glasali ustavne promjene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније