Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: M.M ]

29. 11. 2019. 18:03 >> 18:05
1

STUDENTSKI PARLAMENT

Stati na kraj uvozu stranih diploma

Uvozu diploma sumnjivog kvaliteta mora se stati na kraj i postrožiti mjere ispitivanja njihovog kvaliteta i validnosti, ocijenili su iz Studentskog parlamenta (SP) i dodali da je u Crnu Goru uvezeno više od 20 hiljada diploma.

 

To, kako smatraju u toj studentskoj organizaciji, umnogome utiče na status i položaj mladih i svršenih visokoškolaca, koji su obrazovanje stekli na univerzitetima Crne Gore.

U multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportsko-kulturnog centra održan je okrugli sto na temu Priznavanje inostranih obrazovnih isprava.

Kako je saopšteno, na okruglom stolu govorilo se o položaju mladih i svršenih visokoškolaca i o tome kako na njih utiče negativan trend uvoza diploma iz inostranstva.

»Negativan trend, koji traje već deset godina, potvrđen je činjenicom da je u Crnu Goru uvezeno vise od 20 hiljada diploma, što u mnogome utiče na status i položaj mladih i svršenih visokoškolaca, koji su obrazovanje stekli na univerzitetima Crne Gore«, ocijenjeno je iz SP.

Oni smatraju da je polovina diploma koje su studenti sticali školujući se na univerzitetima van Crne Gore je upitna.

»To još više doprinosi činjenici da se što prije mora naći konstruktivno i adekvatno rješenje za ovaj problem«, kaže se u saopštenju.

Oni su poručili da podaci govore o poraznom rastu stepena neadekvatnog ophođenja prema studentima koji su svoje školovanje završili u Crnoj Gori zbog nemogućnosti da nađu adekvatnog poslodavca i zaposlenje u svojoj struci.

Studentski ombudsman Aleksandar Šipčić je poručio da se uvozu diploma sumnjivog kvaliteta mora što prije stati na kraj i postrožiti mjere ispitivanja kvaliteta i validnosti diploma.

On je istakao i da institucije nadležne za to i dalje ne preuzimaju korake ka rješenju tog problema.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније