Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

29. 11. 2019. 08:56   >>  09:13

POSJETA ISLANDU

Iskustva prelaska na obnovljive izvore energije

Predstavnici Odbora za evropske integracije posjetili su na Islandu dva najznačajnija energetska postrojenja i upoznali se sa potencijalima i politikom Islanda u oblasti energetike, kao i inovativnim metodologijama za mjerenje uticaja projekata na održivi razvoj zemlje.

Predstavnici islandskog ministarstva za industrije i inovacije su crnogorskim parlamentarcima predstavili svoju Strategiju održivog razvoja turizma do 2030. godine, koja je fokusirana na postizanje ravnoteže između konzervacije prirodnih resursa i njihove eksploatacije u svrhu razvoja zemlje.

Na sastanku je razgovarano i o mehanizmima države za upravljanje lokalitetima od posebne turističke i prirodne važnosti, kao i za kontrolu i sprečavanje negativnog uticaja industrija i investicija na životnu sredinu.

"Jedan od ciljeva sastanka je bilo i bliže upoznavanje delegacije Odbora za evropske integracije sa energetskom politikom Islanda. Predstavnici ministarstva su govorili o bogatim energetskim potencijalima zemlje, posebno u oblasti hidro i geotermalne energije, kao i o njihovom korišćenju za transformaciju Islanda od zemlje zavisne od uvoznih fosilnih goriva, kakva je bila sedamdesetih godina prošlog vijeka, na danas vodeću zemlju u svijetu po korišćenju domaćih obnovljivih izvora energije. Island danas električnu energiju dobija 100 odsto iz obnovljivih izvora, i to 75 procenata iz hidroenergetskih i 25 procenasta iz geotermalnih izvora. Ovako proizvedenom električnom energijom snabdijevaju se kako domaćinstva, tako i veoma razvijena aluminijumska industrija Islanda", ističe se u saopštenju Odbora.

Na sastanku je razgovarano i o Master planu Islanda za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji je izrađen na inicijativu Parlamenta i kojim se analiziraju ukupni energetski zahtjevi i mogućnosti korišćenja energetskih potencijala zemlje.

Islandski zvaničnici su predstavili i metodologiju za procjenu uticaja turizma na životnu sredinu, ekonomiju, infrastrukturu i društvo, te indikatore koji su razvijeni za svaki od ovih aspekata. Iskazano je posebno interesovanje za razvijanje slične metodologije i u crnogorskom kontekstu.

Predsjednik i članovi Odbora za evropske integracije posjetili su hidroelektranu Ljosafos, gdje su im predstavljeni energetski potencijali Islanda i njegovi obnovljivi i održivi načini za generisanje električne energije.

Osim toga, delegacija Odbora je posjetila i treće najveće postrojenje geotermalne energije na svijetu Helišeidi, te razgovarala sa ekspertima programa CarbFix, čiji je konačni cilj smanjenje ukupne emisije ugljen-dioksida i pronalazak najefikasnijih metoda za njegovo pretvaranje u stabilne minerale.

U delegaciji Odbora za evropske integracije u zvaničnoj posjeti Islandu, realizovanoj na poziv predsjednice Odbora za vanjske poslove Parlamenta Islanda, bili su predsjednik Odbora Slaven Radunović i članovi Odbora Daliborka Pejović i Momčilo Martinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније