Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 11. 2019. 15:17 >> 15:34
1

"UGROŽEN EKOSISTEM"

"Ozon" traži inspekciju zbog pošumljavanja Sinjajevine

Ekološki pokret "Ozon" uputio je inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore, zbog, kako tvrde, ugrožavanja prirodnog ekosistma lokaliteta Margita na Sinjajevini, pošumljavanjem invazivnim vrstama, koje je izvršila Vojska Crne Gore.

 

Iz Ozona su istakli da je sađenjem 3.000 stabala bora i smrče ugrožen ekosistem tog prostora, koje mapirano i kao potencijalno "NATURA 2000" područje.

"Takođe, studija zaštite urađena od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, u koju smo imali uvid, preporučila da se Sinjajevina proglasi Parkom prirode, pa vjerujemo da je pošumljavanje invazivnim vrstama prijetnja za uspješan završetak te procedure, kao i tradicionalni način života na Sinjajevini, te da bi najavljenim nastavkom ovakvog pošumljavanja (najavljeno 100.000 sadnica) bila učinjena ekološka i ekonomska šteta i građanima koji izdižu na katun i državi Crnoj Gori", istakao je direktor Ozona Aleksandar Perović.

On je kazao da Zakon o zaštiti prirode propisuje da je zabranjeno unošenje stranih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva i njihovih uzgojnih primjeraka u ekosisteme u kojima prirodno nijesu nastanjene, zbog čega u Ozonu smatraju da treba izvršiti inspekcijski nadzor i preduzeti adekvatne mjere, kako bi se spriečile posledice po ekosistem.

Perović je istakao da će "Ozon" će zajedno sa građanskom inicijativom ,,Sačuvajmo Sinjajevinu" obavjestiti sve relevantne insitucije o pošumljavanja invazivnim vrstama područja Sinjajevine," kako bi se pokušale preduprijediti dalje akcije takvog karaktera, pošto je Ministar odbrane najavio sađenje 100. 000 sadnica na tom prostoru, ćime bi se dodatno ugrozio prirodni ekosistem".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније