Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

28. 11. 2019. 09:28 >> 09:27
1

METALAC TERMOCHEM

Krsmanović: Obustava rada prouzrokovala štetu

Fabrika Metalac iz Nikšića, koja posluje u okviru matične češke firme Termochem, trpi veliku štetu zbog obustave rada zaposlenih, koji ni nakon deblokade računa i isplate septembarske zarade, nijesu htjeli da nastave proizvodnju, saopštio je izvršni direktor Živorad Krsmanović.

On je agenciji Mina-business kazao da je uprava Metalca Termochem poštovala obećano i u petak isplatila septembarsku zaradu, a prethodno i deblokirala račun fabrike, čime su se stekli uslovi za nastavak rada.

“Ni prvog radnog dana nakon vikenda, a ni dan nakon toga, zaposleni nijesu htjeli da nastave proizvodnju, pa je poslodavac u srijedu donio privremenu mjeru o udaljavanju s posla i pokretanju disciplinskog postupka protiv radnika koji su napravili prekršaj”, objasnio je Krsmanović.

On je dodao da zaposlenima kojima je istekao ugovor o radu, nije produžen angažman, jer bi na taj način nastavili neopravdanu obustavu rada.

“U svim njihovim zahtjevima nema nijedne zajedničke inicijative, niti postoji nikakva tolerancija za nastalu situaciju, već samo traženje oktobarske i novembarske plate, povećanje zarada, kao i zapošljavanje na neodređeno svih radnika bez obzira na kvalitet i potrebu”, saopštio je Krsmanović.

On tvrdi da poslodavac zbog obustave rada trpi veliku štetu, jer ne može da proizvodi i ispoštuje dogovorene rokove isporuke kupcima.

“Zbog toga je odlučeno o prestanku rada svima koji štrajkuju, jer se umjesto dogovora i razumijevanja sve svelo na ucjenu”, kazao je Krsmanović.

Poslodavac smatra da je bolje da plaća penale zbog kašnjenja ili da dio dogovorenog posla prepusti drugome, nego da nastavlja proizvodnju, dok se situacija u fabrici u potpunosti ne riješi na obostrano zadovoljstvo.

U Metalcu je, prema ranijem planu, do kraja novembra trebalo da bude okončan posao za češkog kupca, a drugi u januaru za naručioca iz Litvanije.

Radnici Metalca Termochema obustavili su proizvodnju 30. oktobra zbog kašnjenja zarada, ali su svako jutro dolazili u fabriku.

Ulazak u fabriku, kako su naveli, u srijedu nije dozvoljen za oko 40 radnika kojima je ugovor o radu prestao početkom novembra.

Radnici su kazali da neće nastaviti proizvodnju, dok se ne postigne dogovor o produženju ugovora i isplati zarada.

Uprava i predstavnici sindikata, kako je najavljeno, razgovaraće danas o razrješenju nastale situacije u fabrici.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније