Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

27. 11. 2019. 17:25 >> 07:16

BRAJOVIĆ U NIKOZIJI

Digitalno poslovanje šansa za male zemlje

Digitalno poslovanje pruža šansu malim zemljama da iskoriste svoje prednosti i osnaže konkurentnost, a izgrađujući potrebnu infrastrukturu, da prevaziđu sve nedostatke „malih brojeva“. Takva šansa prepoznata je u Crnoj Gori, kao jedan od glavnih stubova razvoja društva, saopštio je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović koji učestvuje na 13. Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih zemalja u Nikoziji. Istakao je veliko zadovoljstvo što će Crna Gora sljedeće godine biti domaćin ove inicijative.

On je diskutovao je o izazovima, mogućnostima i najboljim praksama ovih država u digitalnoj eri, međuregionaloj saradnji, kao i ulozi parlamenata u saradnji malih evropskih država na polju rijetkih bolesti. 

"Teme o kojima govorimo su aktuelne, životne, praktične i zato smo zainteresovani da i nakon ove Konferencije pored razmjene informacija, praksi i mogućnosti, definišemo načine za međusobnu podršku u ostvarivanju zacrtanih razvojnih ciljeva. Trebaju nam rješenja koja su održiva, sigurna i upotrebljiva na sistemskom nivou. Jedino uz takav pristup naše institucije će funkcionisati efikasnije, kroz racionalizaciju potrošnje, smanjenje nepotrebnih troškova i povećanje investicionih mogućnosti. Zato je važno da imamo otvorenu saradnju kako među našim parlamentima tako i privrednicima, civilnim sektorom i akademskom zajednicom", istakao je Brajović. 

On je istakao da digitalno poslovanje pruža šansu malim zemljama da iskoriste svoje prednosti i osnaže konkurentnost, a izgrađujući potrebnu infrastrukturu, da prevaziđu sve nedostatke „malih brojeva“. 

"Takva šansa prepoznata je u Crnoj Gori, kao jedan od glavnih stubova razvoja društva. Ona je sprovedena i kroz našu zakonsku regulativu, čime smo stvorili uslove da elektronsko poslovanje postane temelj različitih procesa u javnoj upravi i privredi", istakao je predsjednik Skupštine. 

Kvalitetno osmišljen model digitalizacije državne uprave, građaninu daje mogućnost direktnijeg angažovanja za ostvarivanje svojih prava. Institucijama sa druge strane daje mogućnost povećanja transparentnosti i efikasnosti, rekao je predsjednik Skupštine.

"Zato Skupština Crne Gore priprema uspostavljanje „e-parlamenta“, koji će omogućiti da se njene osnovne funkcije izvršavaju elektronskim putem. Očekujemo da primjenom modernih tehnologija i standarda digitalizujemo kompletan zakonodavni proces, od prijema akta u skupštinsku proceduru do njegovog arhiviranja. Na ovaj način ćemo uspostaviti efikasan mehanizam za saradnju između svih strana uključenih u proces rada, bolju kontrolu pristupa informacijama i smanjenje vremena uloženog u proces izrade i distribucije materijala".

Tokom sesije o saradnji sa regionom Bliskog istoka, predsjednik Skupštine je pozdravio ideju predsjednika parlamenta da na skup pozove predstavnike zemalja tog regiona.

"Iako su kompleksne okolnosti na Zapadnom Balkanu uticale na to da se ekonomska moć Crne Gore, mjerena BDP-om per capita, još  ne može porediti sa drugim ovdje prisutnim evropskim zemljama, značajna je činjenica da je Crna Gora danas najrazvijenija ekonomija u svom regionu, sa rastom BDP-a od 5,1 pocenata u 2018. godini, te veoma privlačna investiciona i turistička destinacija. Crna Gora je prepoznata kao najstabilnija država u Jugoistočnoj Evropi posvećena razvoju dobrosusjedskih odnosa koja aktivno doprinosi regionalnoj saradnji. Najsnažniji smo promoter evroatlantskih i evropskih vrijednosti u našem regionu. Sa druge strane Crna Gora razvija odlične parlamentarne, političke i ekonomske odnose sa mnogim državama u drugim djelovima svijeta. Imajući u vidu sadašnji nivo razvoja i brojne potencijale za jačanje ekonomske i drugih obilka saradnje, Crna Gora nastavlja sa svojom politikom prijateljstva i otvorenosti. Mi smo kredibilan i pouzdan partner i vjerujemo da nas to čini dobrim primjerom za političko, ekonomsko, kulturno i svako drugo partnerstvo – istakao je Brajović. 

Brajović je diskutovao i o doprinosu parlamenata u saradnji malih evropskih država na polju rijetkih bolesti, imajući u vidu činjenicu da je danas u svijetu registrovano oko 350 miliona, u Evropi do 30 miliona, a u Crnoj Gori oko 30.000 oboljelih od rijetkih bolesti.

 

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je, govoreći o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, učesnicima Konferencije predstavio i investicione projekte u oblasti turizma, energetike i informacionih tehnologija.

Na marginama Konferencije, predsjednik Skupštine Brajović i predsjednik Privredne komore Golubović sastali su se sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Knjaževine Monako Stefanom Valerijem i predsjednikom Predstavničkog doma Egipta dr Ali Abdelom. 

Tokom susreta sa monegaškom delegacijom razgovarano je o nastavku saradnje dvije države, kako na parlamentarnom tako i na ekonomskom nivou. Brajović je istakao da je Crna Gora posvećena jačanju saradnje sa malim uspješnim zemljama, sa kojima želimo da razmjenjujemo iskustva i znanja, posebno u onim oblastima gdje postoje komparativne prednosti.

Na sastanku sa predsjednikom Predstavničkog doma Egipta istaknuta je važnost uspostavljanja intenzivnije parlamentarne saradnje, na šta će pozitivno uticati i formiranje Grupa prijateljstva dva parlamenta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније